Peter Petrovčič

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Politika

Rešitev v treh mesecih

Sodstvo je dočakalo »mesijo« – pravosodnega ministra Senka Pličaniča

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in minister za pravosodje Senko Pličanič

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in minister za pravosodje Senko Pličanič
© Borut Krajnc

Pred dnevi je minister za pravosodje Senko Pličanič razkril, da se v sodstvu »kažejo pozitivni trendi, ki pričajo o tem, da smo pravilno pristopili k izboljševanju učinkovitosti sodstva«. Ali kot piše na spletni strani ministrstva: »Podatki iz sodne statistike v času mandata ministra Pličaniča kažejo pozitivne trende reševanja pomembnejših zadev in zmanjševanja sodnih zaostankov.« Lahko smo torej pomirjeni.

Pličanič je postal minister za pravosodje februarja lani. Nedolgo za tem so se začela medsebojna obtoževanja na relaciji ministrstvo–sodstvo, in sicer z bitko za interpretacijo statističnih podatkov o učinkovitosti sodstva. Minister je sodstvu očital, da prikazuje ponarejene podatke, ki kažejo, da se sodni zaostanki zmanjšujejo, sojenje v odprtih zadevah pa poteka hitreje. Konec maja letos je recimo dejal: »Ukrepati je treba hitro. Stanje v sodstvu je slabo.« Sledil je primer Tovšak in minister je predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši (in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju) sporočil, da ga mineva potrpljenje. Nekaj dni zatem, 4. junija, so predstavnika vlade (Pličanič in premierka Bratuškova) in predsednik vrhovnega sodišča podpisali »zavezo državljanom za izboljšanje razmer v sodstvu«, minister pa je ob tem ponovil: »Slika ni tako rožnata, kot nam jo slika sodstvo samo.« Dan za tem je bil v zadevi Patria obsojen Janez Janša. Še dva dni kasneje je Pličanič sklical tiskovno konferenco in javnost obvestil, da je v času njegovega ministrovanja k njemu prišla »cela vrsta različnih ljudi«, ki so popolnoma obupali nad delovanjem sodstva, tožilstva in nekaterih drugih institucij pravne države. »Če strnem te zgodbe, sem zelo zaskrbljen tudi nad drugimi možnimi problemi v pravosodju, ne le nad učinkovitostjo.« Potem je Pličanič odšel na dopust, sodstvo pa tudi.

Ko se je vrnil, so se ravno končevale sodne počitnice, po katerih naj bi sodstvo začelo izvajati ukrepe za dosego ciljev iz omenjene zaveze. Dober mesec je minil odtlej, minister pa sporoča, da so v sodstvu sicer še nekatere težave, skrbi pa odveč. Sodni zaostanki se bistveno krajšajo, pomembnejše zadeve se rešujejo zgledno, kmalu bomo ujeli evropsko povprečje …

Da ne bo pomote, gre za iste podatke, o katerih so bila nekoč nesoglasja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.