Boštjan Napotnik

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Konzum

Pride tak dan

Belvedur, Belvedur

  • ocena: 3 / 5

Pršut in sir

Pršut in sir

Njoki in tartufi

Njoki in tartufi

Gostilna Belvedur
Belvedur 1
Tel.: 05 657 40 22
www.gostilna-belvedur.si
Na Belvedurju ne poznajo počitka: od ponedeljka do četrtka strežejo od 14. do 22. ure, ob petkih potegnejo do 24., ob sobotah in nedeljah pa od poldneva do polnoči.

Fino:
pršut
fuži

Ne tako fino:
njoki s tartufi
lačno čakanje

Cene s črno gomoljiko potresenih njokov ali fužev se zavihtijo v cono 15 evrov, celoten obed za druščino treh pa se konča okoli kote 75.

Jesen je čas, ko narava pridne in delovne roke nagradi z obiljem svojih plodov in sadov. Tako se te dni niso začenjali le prosti spisi slovenskih učencev, ampak tudi dopis Konzumovega urada za okuševalno meroslovje, ki se je nadaljeval s priporočilom, naj se za podajo preliminarnih ocen o aromatski kakovosti letošnje jesenske bere črnih tartufov odpravimo na Belvedur, kjer so se do sedaj že večkrat izkazali z radodarno roko na strgalu in tudi s pripravo njokaste in fužaste baze.

Tako smo se rade in dobre volje podali na ištrijanske ride, se samo mimogrede stopili od navdušene ganjenosti nad razgledom in med jedci iz tržaškega zaledja hitro poiskali svoj prostor v jedilnici. No, tu je bilo z urnostjo konec: kuharski personal in belvedurska mati, ki so jo pustili samo streči tako zunanjim kot notranjim omizjem, namreč ni mogla slediti tempu od arom tartufov še bolj lakotno razpoloženih gostov. Saj veš, da si lačen čisto drugačen in da se minute, ki jih preživljaš v z vonjem tartufov napolnjeni jedilnici še posebej počasi in dolgo vlečejo.

Sicer je pa s košto tako: na leseno dilco zložene zagozdice ročno rezanega, lepo omaščenega in dišečega pršuta ter ovčjega sira v najboljših letih so nam šle v silno slast, v malo mlajšem kravjem siru s tartufi pa smo pogrešali nekoliko več slednjih. Takisto velja tudi za največje razočaranje dneva, njoke s tartufi. To, da je nanje naribanih gomoljik precej manj kot včasih – kar je potrdila tudi primerjalna analiza fotk v Konzumovi fotodokumentaciji –, je še najmanjši problem. Večja težava je, da so bili njoki razkuhani; da so bile v njih velike grude krompirja in da se je sir v omaki že začel sprijemati, pa je za oštarijo s takim renomejem skorajda že neoprostljivo. Reševanje belvedurskega ugleda je tako padlo na pleča všečnih, hardkorovsko rustikalnih in brez senčice dvoma popolnoma domačih fužev z mehkim mesom v sladkastem in orožmarinjenem golažu, fletno pečenega ovčjega podmladka ter okusne, a malo presuhe rezine v kosu pečene/dušene govedine, ki so jo po grlu pomagali odtransportirati koluti mehkih in okusnih, na plošči opečenih jajčevcev. Ko so nam mati pred slovesom prinesli še kvadratke starošolske jabolčne pite, smo bili skorajda že dobre volje, a vendarle zaskrbljeni zaradi indicev, da je (še) ena od zanesljivejših in nam ljubih postojank skrenila navzdol. Še vedno pa tli upanje, da je šlo le za slab dan.