Staš Zgonik

 |  Mladina 43  |  Družba

Uhajanje jedrskega goriva

V Krškem so odkrili nenavadno velike poškodbe v reaktorski sredici

Pomanjšana maketa gorivnega elementa v JEK z 235 gorivnimi palicami (levo) in prerez celotnega reaktorja. Gorivni elementi so rdeče barve.

Pomanjšana maketa gorivnega elementa v JEK z 235 gorivnimi palicami (levo) in prerez celotnega reaktorja. Gorivni elementi so rdeče barve.
© Miha Fras

Ko so pred dobrima dvema tednoma v Jedrski elektrarni Krško začeli remont reaktorske sredice, so pričakovali, da bodo med približno 28 tisoč gorivnimi palicami z uranom, združenimi v 121 gorivnih elementov, odkrili tudi nekaj poškodovanih. Že lani poleti so namreč začeli opažati naraščanje radioaktivnosti v primarni hladilni tekočini. Ker je bila stopnja radioaktivnosti daleč pod dovoljeno mejo za take primere in ker so poškodbe gorivnih palic med cikli razmeroma pogoste, elektrarne niso predčasno ustavljali.

Kar so odkrili ob začetku remonta, pa jih je presenetilo. Tri gorivne palice so bile namreč prelomljene. Ena se je odlomila celo med premikanjem gorivnega elementa v bazen za izrabljeno gorivo in trenutno leži na dnu tega bazena. »Tu ne gre za malomarnost,« zatrjuje direktor Uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar. »Smo pa vsi začudeni, da se je lahko nekaj palic kar prelomilo. Tega ni nihče pričakoval.«

Vzroki za poškodbe še niso znani. V Krškem o njih molčijo. »Težko je na hitro ugotoviti, kaj je povzročilo zadevo,« pravi Stritar. »Lahko gre za napako v sami izdelavi gorivnih palic, do poškodb lahko pride med obratovanjem, saj so gorivni elementi izpostavljeni zelo močnemu toku hladilne vode. V primarni krog lahko zaide kakšen tujek, košček kovine, na primer med remontom.« Eden od možnih vzrokov je tudi rahlo spremenjena konfuguracija reaktorja, saj so med prejšnjim remontom zamenjali pokrov reaktorske posode, to pa lahko vpliva na tok vode.

Prav mogoče je, da do vnovične vključitve elektrarne v omrežje ne bo natančno jasno, kaj je povzročilo tako hude poškodbe na gorivnih palicah. Učinki morebitnih sprememb v konfiguraciji reaktorske sredice bodo vidni šele ob naslednjem remontu. Ker so vse poškodovane gorivne palice stale na robu sredice, bodo na njihova mesta v novem ciklu namestili »slepe« palice brez urana. Če je problematičen njihov položaj znotraj sredice, potem v novem ciklu ne bi smelo biti težav.

Čeprav Stritar vztraja, da niso ničesar skrivali pred javnostjo in so o uhajanju goriva javnost obvestili že v svojem letnem poročilu, pa je upravi vseeno mogoče očitati namerno površno obveščanje. Da se je en kos gorivne palice odlomil in leži na dnu bazena za izrabljeno gorivo, so namreč potrdili šele po zahtevi nevladnih organizacij Greenpeace in Focus. Pokroviteljski odnos do javnosti z izpuščanjem »nepomembnih« podrobnosti ni sprejemljiv. »Po Fukušimi se v jedrski stroki pojavlja razmislek, da je pri nekaterih težavah z nuklearkami odnos do nevarnosti vsaj tako pomemben kot pa nevarnost sama,« pravi dr. Leon Cizelj, vodje Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan.

Uhajanje jedrskega goriva v primarni hladilni krog sicer nima nikakršnega vpliva na okolje ali zdravje ljudi. Hladilna voda v primarnem krogu nikoli ne pride v stik s sekundarnim hladilnim krogom, kaj šele s terciarnim (reko Savo), poleg tega pa jo sproti filtrirajo in izločajo radioaktivne elemente. A vsak nepričakovani dogodek v jedrski elektrarni je treba obravnavati skrajno resno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.