Krizni dobičkarji

Brez Mladine bi živeli v še večji nevednosti in ploskali vladi za lumparije, ki nas drago stanejo. Slovenci imamo res smolo, da volimo same nevretenčarje. Ne vem, kako nam to uspeva, znova in znova. Pa tako smo se veselili rešitve izpod beograjskega ’’jarma’’. Zdaj pa nasedamo pravljicam o sveti Trojici. Oče, Sin in sveti Duh polnijo medije in balon že mesece. In ko princeska dahne ’’ne bo je v Sloveniji’’ (čeprav je že bila), se nam mlinski kamen odvali z vratu. In kar je osnovni namen vlade, da ji zaploskamo od navdušenja, ker nas je obvarovala pred viharjem. V kozarcu vode.

Vlada izvaja stresne teste na državljanih, ne na bankah. Po bankah se pasejo krti. Vlada nam dejansko sporoča, da smo nesposobni. Odlični slovenski diplomanti, doktorandi, profesorji, eksperti, znanost – noben ne zna več poštevanke, niti nima bralne pismenosti, da bi razumel učenost, ki seva iz kreditnih pogodb. Ja, to neznanje je treba plačati. Za neznanje in nespoštovanje zakonodaje plačujemo že ves čas tudi Banko Slovenije. In navsezadnje plačujemo druge bančnike, financarje, fakultete, na tisoče nesposobnih državnih uslužbencev…

A Trojki to ni dovolj. Hoče še darove. Če bi bil Telekom moj, ga ne bi prodal. Od njega bi živel večno. Toda vlada pripravlja novoletne in siceršnje darove za tujce. Vzemite kruh in sol. Naredili nam boste samo veselje, da bomo srečno živeli v prodani državi. Kaj potem, če imajo drugi drugačno strateško filozofijo, da hočejo biti na svojem gospodar. Mi države ne potrebujemo, imamo z njo in svojimi bankami in Telekomi samo probleme…oh, kje so časi Marije Terezije, ki je mislila namesto nas.

Zdaj pa zares, skrajni čas je, da to vlado zamenjamo z vretenčarji med nami, preden nas spravi v suženjstvo. Trojki bomo s tem dali vedeti, da zahtevamo svoj, ne pristajamo na njihov manevrski prostor. In, brez skrbi, postali bomo Nekdo. Potomci nam bodo hvaležni za to!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.