Borut Mekina

15. 11. 2013  |  Mladina 46  |  Ekonomija

Krizni dobičkarji

Plačali bomo 16-krat dražje stresne teste kot v Španiji. Denar bo šel v davčne oaze. Informacije pa bodo lahko uporabljene pri prevzemih slovenskih podjetij.

21 milijonov evrov bo morala Banka Slovenije plačati za »vajo,« kot stresnim testom pravijo finančniki. Gre res za vrhunsko znanost? Ali za blef?

21 milijonov evrov bo morala Banka Slovenije plačati za »vajo,« kot stresnim testom pravijo finančniki. Gre res za vrhunsko znanost? Ali za blef?
© Borut Krajnc

Na začetku letošnjega leta je začel veljati zakon o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti. Kot je zapisano v obrazložitvi tega zakona, se nova ureditev nanaša na štiri kategorije izdelkov ali storitev. Na »dobavo vojaške opreme, pa tudi njenih delov, komponent oziroma sklopov«, na »dobavo občutljive opreme«, na »gradnje, blago in storitve«, ki so neposredno povezani s prejšnjima dvema, ofenzivnima točkama, in na »gradnjo in storitve za specifično vojaške namene ali občutljive gradnje in občutljive storitve«. V to kategorijo z letošnjim septembrom sodi še ena alineja. In sicer: nabava stresnih testov.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Tomaž Ogrin, Ljubljana

  Krizni dobičkarji

  Brez Mladine bi živeli v še večji nevednosti in ploskali vladi za lumparije, ki nas drago stanejo. Slovenci imamo res smolo, da volimo same nevretenčarje. Ne vem, kako nam to uspeva, znova in znova. Pa tako smo se veselili rešitve izpod beograjskega ’’jarma’’. Zdaj pa nasedamo pravljicam o sveti Trojici. Oče, Sin in sveti Duh polnijo medije in balon že mesece. Več