Jure Trampuš

 |  Mladina 48  |  Politika

Po obsodbi še zaplemba?

Uvedba finančne preiskave zoper Janšo in še nekaj drugih oseb je logična posledica delovanja pravne države, ne pa zarota

Janez in Julija, na shodu pred sodiščem v času razglasitve obsodilne sodbe zoper Janeza Janšo

Janez in Julija, na shodu pred sodiščem v času razglasitve obsodilne sodbe zoper Janeza Janšo
© Borut Krajnc

Janšev tednik Demokracija in portal Politikis sta objavila odredbo o izvedbi finančne preiskave proti posameznikom, ki so povezani s procesom Patria. Odredba je do SDS prišla po neznanih kanalih. Zahtevo po preiskavi je podpisal okrožni državni tožilec Stanislav Pintar, status preiskovancev pa so dobili pokojni Jože Zagožen, njegov sin in žena, Janez Janša, njegova žena in brat ter osebna bančnica družine Janša-Bačovnik Nataša Pajenk.

Finančno preiskavo podrobno določa zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, namen preiskave pa je preprečevanje uporabe premoženja nezakonitega izvora ali začasno zavarovanje in začasen odvzem tega premoženja. Državne preiskovalne organe bosta po odredbi še posebej zanimala izvor lastninske pravice avstrijskih hranilnih vlog pokojnega Zagožna v znesku 270 tisoč evrov in njegova dediščina, zanimali pa jih bodo tudi Janševe nepremičnine in avtomobil. Tožilec je presodil, da je podan utemeljen sum, da naj bi bila Zagožen in Janša storila kazniva dejanja in si z njimi pridobila (oz. so ga pridobili dediči) »premoženje velike vrednosti, ki je nesorazmerno z njihovimi zakonitimi dohodki«.

Po poročilu komisije za preprečevanje korupcije in ugotovitvah nekaterih drugih organov, po novem tudi avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja, je odredba finančne preiskave logična. Preiskovalci so sicer že pred časom, ko so začeli brskati po ozadju nakupa osemkolesnikov, naleteli na več sumljivih finančnih transakcij. Pri zakoncih Zagožen tako niso mogli najti izvora za približno 113 tisoč evrov gotovine, s katero sta razpolagala leta 2006 in 2007 …

Janšev odgovor na (samo)razkritje odredbe je bil pričakovan. Zanjo naj ne bi bilo zakonske podlage, bila naj bi politično motivirana. Janša se je odzval v jeziku obsojenega politika, ki trdi, da je nedolžen. Lahko mu seveda verjamemo. Višje sodišče bo kmalu začelo tehtati odločitev sodnice, ki ga je obsodila. Če bo potrdilo odločitev prvostopenjskega, bo del slovenske javnosti in njegovi evropski politični prijatelji prepričani, da so obsodili nedolžnega človeka. Če bo oproščen, bo iz procesa izšel kot zmagovalec. Lahko pa njegove besede razumemo drugače. Tiskovne konference, razkritja tajnih odredb, resolucije, dokumentarni film, vse te stvari so del politične propagande, ki želi iz Janše narediti žrtev montiranega političnega procesa. Podobno, kot naj bi bila žrtev tudi Julija Timošenko, nekdanja ukrajinska premierka, ki je danes v zaporu.

Zapisano ne pomeni, da bodo sodišča nazadnje zaplenila Janševo premoženje in dediščino Jožeta Zagožna, ne pomeni, da bo Janša čez nekaj mesecev znova obsojen. Pomeni pa, da Janša na pravno državo gleda z očmi politika in, dodajmo, očmi obsojenca, ki različnim nadzornim institucijam še vedno ne zna pojasniti, od kod mu (najmanj) 210 tisoč evrov.

Ko je državni zbor novembra 2011 dokončno potrdil zakon, na podlagi katerega je bila uvedena finančna preiskava zoper Janšo, so zanj glasovali tudi poslanci SDS. Janeza Janše pa tedaj na glasovanju ni bilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.