Denis Vičič

 |  Mladina 2  |  Politika

Čigave vrednote?

Politiki, zbrani v domoljubnem društvu, so sami sebi podelili državna sredstva

Hojs v času, ko je še bil obrambni minister

Hojs v času, ko je še bil obrambni minister
© Tjaša Zajc

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je domoljubno društvo. Njegovo predsedstvo sestavljajo Janez Janša, Anton Krkovič, Dimitrij Rupel, Lojze Peterle, Igor Bavčar in drugi, ki se zavzemajo za ponovno vzpostavitev vrednot slovenske osamosvojitve in ohranjanje pristnega zgodovinskega spomina na dogodke iz tistega obdobja. Predvsem jim v današnji Sloveniji ni všeč sodstvo.

VSO so ustanovili v začetku leta 2011 in lani je dobil status društva, ki deluje v javnem interesu. Ali društvo z delovanjem res presega interese svojih članov, da bi sploh lahko pridobilo ta status, je stvar razprave, nedvomno pa so k temu, da je pridobilo ta status, pripomogli člani, ki so bili v času odločanja o tem na oblasti.

Status društva v javnem interesu je VSO februarja 2013 podelilo ministrstvo za delo, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak. Po predhodnem soglasju ministrstva za obrambo in ministrstva za izobraževanje je presodil, da VSO deluje v javnem interesu na področju vojnih veteranov, obrambe, kulture, vzgoje in izobraževanja. Funkcijo obrambnega ministra je takrat opravljal Aleš Hojs, sedanji predsednik VSO, ki je bil član združenja, še preden je postal minister. »Vsakemu društvu, ki je izpolnjevalo pogoje, sem podpisal soglasje, da se mu ta status dodeli. Ne vidim prav nobenega razloga, zakaj VSO tega statusa ne bi smel dobiti,« je dejal. Soglasje ministrstva za izobraževanje pa je v imenu ministra Žige Turka podpisala njegova sekretarka Mojca Škrinjar, prav tako članica VSO.

In kaj ima društvo od tega statusa? Od ministrstva za delo je lani prejelo 221 tisoč evrov. Zavezalo se je, da bo sredstva porabilo za ohranjanje zgodovinskih izročil, pa tudi za publicistično in založniško dejavnost. Pripravilo je več javnih tribun, kjer so Janez Janša, Andreja Valič Zver in drugi, povezani s stranko SDS, predstavljali Belo knjigo slovenske osamosvojitve. Zbornik je izdala založba Nova obzorja, ki je v 44-odstotni lasti SDS. Združenje je sestavilo tudi spletni časopis Glas domovine. Uredila ga je predsednica Obljubljanske regijske koordinacije podmladka SDS Simona Pavlič. V njem med prispevki Bavčarja, Hojsa in Toneta Kuntnerja preberemo še nepodpisan intervju z Janezom Janšo.

VSO se je julija lani v sporočilu za javnost obregnil ob upravičenost državnega financiranja domoljubnih in veteranskih organizacij. Njegovi predstavniki so zapisali, da je to področje sistemsko neurejeno: »Težava je v razumevanju pojma ’delovanje v javnem interesu’. Zagotovo ni mogoče dajati sredstev nevladnim organizacijam, da izvajajo aktivnosti v podporo neki politični ali katerikoli opciji.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.