Jure Trampuš

 |  Mladina 5  |  Politika

Etapna »zmaga« za RŠ

ŠOU za zdaj ne bo večinsko prevzel Radia Študent, na sejo zbora pa je prišla skupina neonacistov 

Na včerajšnji seji študentskega zbora je večina študentskih poslancev razveljavila sklep o spremembi aktov Radia Študent, po katerih bi večina predstavnikov sveta zavoda prihajala iz študentske organizacije. Znotraj koalicije, ki vodi ŠOU, je prišlo do razhajanja, in skupina Povezanih, ki jo neodvisnost in poročanje radia najbolj moti, je ostala osamljena. Tudi zato ni predlagala sklepa o tem, da se radiu odvzame dodatnih 60.000 evrov, četudi je bil ta sklep pripravljen.

Včeraj zvečer je potekala seja študentskega zbora o problematiki Radia Študent.

Včeraj zvečer je potekala seja študentskega zbora o problematiki Radia Študent.
© Uroš Abram

Je včeraj Radio Študent zmagal? Ne.

Spor okoli neodvisnosti radia se je razplamentel do te mere, da je na sejo prišla skupina skrajnih desničarjev, predstavnikov gibanja Tu je Slovenija, ljudi, ki so pred dnevi kot neonacisti nastopali v dokumentarcu RTV Koalicija sovraštva. Zakaj so ti posamezniki prišli na sejo, ni jasno, nekdo jih je poklical in povedal, kje in kdaj je seja in kako lahko mimo varnostnikov skozi zadnja vrata pridejo v dvorano.

In medtem ko so bila vrata za vse, ki so želeli pridi na sejo. zaprta ...

In medtem ko so bila vrata za vse, ki so želeli pridi na sejo. zaprta ...
© Uroš Abram

Po nekaterih ugibanjih naj bi s svojo navzočnostjo grozili sodelavcem omenjenega dokumentarca in podpornikom Radia Študent, ki vseskozi kritično obravnava nasilne in sovražne skupine.

Po drugih ugibanjih, naj bi s tem »pomagali« študentskim poslancem kluba Povezanih, katerih imena so se v noči na četrtek pojavila na fasadah fakultet. Razlog naj bi bila njihova podpora ŠOU.  Zraven imen je bilo napisano »šiba te čaka« in podobno.  

... je od nekod prišla skupina skrajnežev ...

... je od nekod prišla skupina skrajnežev ...
© Uroš Abram

Predigra prihoda nepovabljenih gostov se je odigrala nekaj ur poprej, ko je ŠOU na tiskovni konferenci predstavljal projekt nove menze, konferenco pa so prekinili podporniki Radia Študent, s transparenti in megafonom. Uredništvo radia je kasneje sporočilo, da tovrstnih akcij ne podira in da obsoja žaljive grafite.  Prihod skrajnih desničarjev naj bi bil neposreden odgovor na akcije podpornikov Radia Študent.

Skupinica, ki je vdrla na sejo, je bila tiho, stali so, gledali, pokazali, da so tukaj, in po desetih minutah zapustili dvorano. V razpravi se je kasneje zanje, češ tukaj je več skupin, kaj je s to narobe,  zavzel predstavnik Povezanih.

Kljub etapni zmagi radia, konflikt med njim in ŠOU ostaja. ŠOU še vedno vodi direktor Andrej Klasinc, ki je prepričan, da bi se moral program radia »delno komercializirati« in da lahko radijski sodelavci delajo »pro-bono«.

... ki je pri zadnjem vhodu uspela priti v dvorano.

... ki je pri zadnjem vhodu uspela priti v dvorano.
© Uroš Abram

Na ljubljanski univerzi, ki so jo pred pol leta nekateri ugledni akademiki pozvali, naj vstopi v soustanoviteljstvo in Radiu Študent omogoči preživetje, ni nič novega. Še vedno čakajo, »da se napetosti znotraj ŠOU umirijo« in še vedno pravijo, da univerza kot »morebitna soustanoviteljica ne bo vlagala nikakršnih finančnih sredstev.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.