Staš Zgonik

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Politika

Ministričin obrat

Načrti o odpravi obveznega cepljenja se niso spremenili

Ministrica Alenka Trop Skaza

Ministrica Alenka Trop Skaza
© Borut Krajnc

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal odpravo kaznovanja staršev, ki otrok nočejo cepiti proti nalezljivim boleznim, proti katerim je cepljenje obvezno. Odpravo kazni naj bi izpeljali s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. Potem je minister odstopil, ker je padla Janševa vlada, bil spet imenovan, spet odstopil, ker mu ni nič uspevalo. Ministrstvo za zdravje tako predloga sprememb zakona o nalezljivih boleznih ni poslalo v vladno proceduro. Zdaj je ministrica dr. Alenka Trop Skaza, ki je epidemiologinja in zagovornica cepljenja. Se bo politika ministrstva spremenila? Bodo kazni za odklanjanje cepljenja ostale?

Nekatere izjave Trop Skazove, preden je bila v igri za ministrico, nakazujejo to možnost. Na januarskem sestanku Posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je glede na zapisnik »poudarila, da se ji zdi zelo problematično prepustiti odločitev o cepljenju staršem brez upoštevanja določenih varovalk«. Udeležencem se je, glede na zapisnik, »zdelo povsem razumljivo, da priporočljivo cepljenje pomeni, da cepljenje sicer lahko odkloniš, vendar pa v javne šole, vrtce ali druge kolektive ne moreš, če nisi cepljen«. Glede na zapisano bi lahko sklepali, da bo ministrstvo pod novim vodstvom denarno kazen za odklanjanje cepljenja zgolj nadomestilo z drugačno kaznijo.

A na novinarski konferenci po prevzemu poslov je ministrica stopila nekaj korakov nazaj.

»To, kar je bilo zapisano v zapisniku, je zapisano, kot je. Razpravljali smo o različnih praksah, ki niso del evropskega prostora, temveč ameriškega.« Kot je zatrdila, že zbira podatke o ureditvi cepljenja v drugih državah EU. »Dejansko je prišel čas, da se tudi naš zakon o nalezljivih boleznih v povezavi z obveznim cepljenjem spremeni in se uredi tako, kot je to urejeno v primerljivih evropskih državah, v katerih cepljenje izvajajo prostovoljno na podlagi dobrega javnega informiranja. S tem odpadejo kazni in druge zadeve, ki se danes večinoma zelo neuspešno rešujejo.« Kljub drugačnemu osebnemu prepričanju naj bi nova ministrica staršem dopustila svobodno odločanje o cepljenju otrok brez upoštevanja varovalk, kot je na primer omejitev vstopa v javne vrtce in šole.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.