Denis Vičič

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Politika

Obračun?

Nov Vogrinov obračun z Virantom

Ivan Vogrin še v času, ko je bil član poslanske skupine Državljanske liste

Ivan Vogrin še v času, ko je bil član poslanske skupine Državljanske liste
© Borut Krajnc

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin, ki so ga izključili iz Državljanske liste, ker je njegovo podjetje Interles opeharilo stranke, je s podporo poslancev SDS vložil interpelacijo proti nekdanjemu strankarskemu kolegu, ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu.

Temu Vogrin ne očita le politično pogojenega kadrovanja, ker je odstavil politično imenovana načelnika upravne enote Grosuplje Boža Predaliča in načelnico upravne enote Ljubljana Mojco Kucler Dolinar, ampak se tudi sprašuje, ali se ni vpletel v preiskavo poslovanja podjetja ministra za infrastrukturo Sama Omerzela, ki prihaja iz kvote DL, in trdi, da naj bi bil zavrl preiskavo poslovanja med podjetjem v lasti nekdanjega izvršnega direktorja stranke Janka Jenka in poslansko skupino DL.

Virant naj bi bil marca 2012 sodeloval pri sklenitvi fiktivne pogodbe o strokovnem svetovanju podjetja PCX Invest poslancem DL v vrednosti 9720 evrov. Vogrin, ki je bil takrat še član poslanske skupine DL, danes pravi, da teh svetovanj sploh ni bilo: »Ob navedenih dneh, ko naj bi se svetovanje izvajalo, poslancev ni bilo v državnem zboru ali pa smo bili na sejah zbora.« Zato je kazensko ovadbo podal januarja lani, »a se od takrat ni nič spremenilo«. Preiskava je stekla, pravijo na policijski upravi Ljubljana. Med drugimi so zaslišali Jenka in vodjo poslanske skupine DL Riharda Branislja, ki podpisuje pogodbe o strokovni pomoči. Oba zatrjujeta, da je bilo svetovanje izpeljano in da se ga ni udeleževal le Vogrin, ker se je v tistem času že ubadal s pritiski upnikov. »Gre samo za obračunavanje z Virantom,« trdi Jenko.

Ali so pri porabi sredstev za strokovno pomoč poslancem zlorabe bile, bo aprila ali marca povedalo računsko sodišče, ki o tem pripravlja revizijsko poročilo. Gre sicer za preiskavo vseh poslanskih skupin, ki približno 2,7 milijona evrov sredstev na leto porabljajo skoraj svobodno. Najemajo svetovalce, ki so blizu ali celo člani strank. SDS je lani za svetovanje plačala okrog 7000 evrov nekdanjemu poslancu SDS Zamerniku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.