Borut Mekina

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Politika

Svetovalci za zadolževanje

Državi svetujejo za 570 evrov na uro

Minister Čufer se odpravlja po nov denar

Minister Čufer se odpravlja po nov denar
© Borut Krajnc

Slovenija v ponedeljek začne niz srečanj z vlagatelji po Evropi, ki bi mu lahko sledila izdaja evrskih obveznic. Kot so sporočili s finančnega ministrstva, naj bi predstavitve vlagateljem na tako imenovanem »roadshowu« potekale v Ljubljani, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu, Frankfurtu in na Dunaju.

Poleg tega, da že samo zadolževanje nekaj stane, je treba plačati tudi svetovalce. Z ministrstva za finance so sporočili, da so lani za namen zadolževanja sklenili dve pogodbi z multinacionalko Linklaters. Eno celoletno in eno za zadolževanje v ZDA, približno 15 dni za tem, ko je vlada Alenke Bratušek prisegla v parlamentu. Po obeh pogodbah skupaj so morali plačati 260 tisoč evrov, v podjetju Linklaters pa so za ta denar Sloveniji posvetili 458 ur dela oziroma so bili plačani po 570 evrov na uro.

Najem tujega svetovalnega podjetja za namen zadolžitve v ZDA naj bi bil nujen. Po ameriški zakonodaji naj bi bila med potekom izdaje obveznic nujna vključitev t. i. kvalificiranega pravnega svetovalca. A zanimivo je, da so na finančnem ministrstvu poleg tega najeli tudi domačega pravnega strokovnjaka, in sicer odvetniško pisarno Mitje Vidmarja, in mu plačali 47 tisoč evrov za 294 ur dela oziroma 160 evrov na uro.

Drži, da je Mitja Vidmar cenejši od mulinacionalke Linklaters. A opis njegovih storitev, ki so ga poslali z ministrstva, se bere bolj ali manj kot opis temeljnih nalog ministrstva. Tako naj bi za 160 evrov na uro ministrstvu za finance svetoval pri pripravi dokumentacije v zvezi z zadolževanjem, svetoval naj bi pri upravljanju državnega dolga, sodeloval na sestankih in pogajanjih. Poleg tega naj bi se s predstavniki ministrstva tudi pogovarjal oziroma »dajal pisna ali ustna mnenja«.

V ožjem delu ministrstva za finance dela sicer 412 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.