Borut Mekina

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Politika

70 milijonov evrov proti ministrici

Kako deluje lobi zdravstvenih zavarovalnic, ki je ta teden zrušil ministrico, ker je napovedala ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Odhajajoča ministrica Alenka Trop Skaza je naključna žrtev. Podobne afere bodo doletele tudi njenega naslednika, če bo predlagal krčenje zasebništva v zdravstvu.

Odhajajoča ministrica Alenka Trop Skaza je naključna žrtev. Podobne afere bodo doletele tudi njenega naslednika, če bo predlagal krčenje zasebništva v zdravstvu.
© Borut Krajnc

V ponedeljek, 17. marca, je zdravstvena ministrica na tiskovni konferenci predstavila svoj program dela. O ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je na parlamentarnem zaslišanju govorila le na načelni ravni, tokrat pa je bila jasna: dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo ukinjeno. A nasprotna stran je že delovala. Na dan njene tiskovne konference je zavarovalnica AS (Adriatic Slovenica) v tedniku Reporter objavila dvostranski oglas, v katerem je izvršni direktor Ivan Gracar poudaril, da »brez zasebnih sredstev ne bo mogoče ohraniti stabilnega sistema in obsega zdravstvenih pravic«.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Lučka Böhm, izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu, socialno politiko in socialna zavarovanja

  70 milijonov evrov proti ministrici

  Avtor članka trdi, da se ZSSS leta 2002 ni postavila v bran takratnemu ministru za zdravje Dušanu Kebru pri njegovem prvem poizkusu ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako se naj ZSSS ne bi bila postavila v bran ministru za zdravje Dorijanu Marušiču leta 2010, ko ga je takrat skušal znova ukiniti. Več