Pot v hlapčevstvo

Pred natanko sedemdesetimi leti je Friedrich A. Hayek objavil knjigo, ki je postala knjiga knjig, pa četudi šele veliko let po izidu, ko so jo neoliberalci vseh strank prelevili v svoj Mein Kampf

Friedrich A. Hayek

Friedrich A. Hayek

Ko so se zahodni zavezniki junija 1944 izkrcali v Normandiji, se je začelo osvobajanje Evrope – in rušenje fašizma. V osvobajanje Evrope se je vključil tudi Friedrich A. Hayek, toda s knjigo Pot v hlapčevstvo, ki jo je objavil marca 1944, Evrope ni hotel osvoboditi le nacizma, ampak tudi socializma. Če se ne osvobodiš socializma, potem se tudi nacizma nisi osvobodil. Znebiti se ju moraš hkrati, tako rekoč v paketu. Vsaj tako je verjel Hayek, avstrijski ekonomist z britanskim državljanstvom in stolico na ugledni London School of Economics.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Andrej Cetinski, Ljubljana

    Pot v hlapčevstvo

    Knjigo, ki jo je F. Hayek pod gornjim naslovom objavil pred sedmimi desetletji in še vedno velja za »biblijo« neoliberalizma, je M. Štefančič v svojem prispevku uporabil kot izhodišče za zanimivo analizo te ekonomske paradigme. Štefančič o neoliberalizmu ne ve povedati nič dobrega in veliko nas je, ki podobno razmišljamo. Ne manjka pa tudi takih, ki v njegove dogme verjamejo in se po njih tudi ravnajo. Več