Borut Mekina

25. 4. 2014  |  Mladina 17  |  Politika

Donacije Janši

Pomoč ali pranje denarja?

Pomoč ljudem, doniranje tistim, ki si ne morejo pomagati, je plemenito. Številne države, tudi Slovenija, donacije izvzemajo iz obdavčitve. Zaradi tega jih je mogoče zlorabiti. Leta 2010 je urad za preprečevanje pranja denarja objavil seznam kazalnikov za prepoznavanje »sumljivih transakcij s področja pranja denarja«, med katerimi je tudi zloraba donacij v človekoljubne namene. Računovodske službe naj bodo pozorne na primere, ko visok odstotek donacij v posamezno organizacijo pride iz tuje države, ko med donacijami izstopajo visoki zneski kakega posameznika ali če so donacije namenjene ozki skupini ljudi …

Ta mesec so se tudi v stranki SDS, ki ni človekoljubna organizacija, odločili za zbiranje »pomoči« obtoženim ali obsojenim članom »v politično motiviranih sodnih postopkih«. Račun so odprli takoj za tem, ko je sodišče odločilo, da mora Janša, ker je izgubil tožbo proti finskemu novinarju Berglundu, plačati 27 tisoč evrov sodnih stroškov, in po tem, ko je prvostopenjsko sodišče v še ne pravnomočno zaključenem primeru Patria Janši naložilo plačilo 37 tisoč evrov kazni. Zneski so veliki, a vendarle je Janša lastnik več kot 40 tisoč evrov vrednega avtomobila, ima počitniško hišico, hišo in stanovanje. Ali teh zneskov res ne zmore plačati sam?

Doslej jih je lahko. Kot je znano, je protikorupcijska komisija v poročilu o premoženjskem stanju pri Janši med drugim izračunala, da so leta 2011 zgolj njegove sodne takse znašale 25 odstotkov vseh njegovih uradno znanih neto prihodkov. Kako je te stroške poravnal, ni znal pojasniti – domnevno naj bi šlo za bratovo posojilo. A večinoma je šlo za plačila prek pošte ali banke, kjer plačnik ni bil znan.

Bo tokrat podobno? Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je pristojen za revidiranje poslovanja političnih strank, je napovedal, da bodo donacije SDS revidirali. Tako kot urad za preprečevanje pranja denarja je opozoril, da bi bila pomoč eni sami osebi »obvod financiranja političnih strank«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.