Mladopravniki

Pravo s pridihom politične lustracije

»Duhovni oče« mladopravnikov ustavni sodnik Jan Zobec

»Duhovni oče« mladopravnikov ustavni sodnik Jan Zobec
© Daniel Novkovič, STA

Pred dnevi so prvega v napovedanem nizu dogodkov za potrebe očiščenja prava oziroma pravosodja pripravili »Mladopravniki«. Gre za ime, ki spominja na oznako »mladoekonomisti«; ta se je uveljavila za četico ekonomistov, ki je v času prve Janševe vlade dobila mandat za neoliberalistično reformo. Zato je povsem smiselno, da je mladopravnike nagovoril ustavni sodnik Jan Zobec, ki je v ločenem mnenju pri presoji nepremičninskega davka razkril navdušenje nad neoliberalizmom.

Mladopravniki se očitno želijo distancirati od »staropravnikov«, od sedanje akademske stroke in njenega pogleda na pravo. Zase pravijo, da je namen njihovega delovanja »postaviti tiste osnovne in minimalne pravne standarde, pod katere se ne bi smel, ne glede na svojo politično ali svetovnonazorsko umeritev, spustiti nihče, še posebej ne pravnik«. To pomeni, da pravniška večina, staropravniki, po mnenju mladopravnikov tega niso dovolj zmožni. Takšno razmišljanje je skladno s kritiko pravosodja, ki jo že dalj časa izreka Zobec. Ta meni, da je bistveni pogoj za napredek v pravosodju, še posebej v sodstvu, ki ga primerja z »mehkim trebuhom«, lustracija, in sicer »v smislu notranje preobrazbe sodstva«, saj sodnik ne more razsojati pravično, »če poleg dogmatskega znanja nima tudi trdne etične zasidranosti«.

Zobčeva »etična zasidranost« ali politična pripadnost je jasna. Pred leti je podpisal kandidaturo Franceta Arharja, skupnega kandidata SDS, SLS in NSi za ljubljanskega župana, o ustreznosti sodbe evropskega sodišča za človekove pravice v primeru izbrisanih dvomi, rad pa se udeleži Rdeče maše, ki jo združenje katoliških pravnikov Akademsko društvo Pravnik pripravlja skupaj s slovensko katoliško cerkvijo.

Mladopravniki trdijo, da so združenje pravnikov različnih svetovnih nazorov. A gre za novo združenje mladih pravnikov iz različnih, s politično desnico ali cerkvijo povezanih civilnodružbenih združenj. Mladoekonomisti so končali neslavno, večina jih je obupala nad neoliberalistično reformo ali pa so prilagodili poglede na podlagi argumentov staroekonomistov. Kakšna bo prihodnost mladopravnikov?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.