Jure Trampuš

 |  Mladina 23  |  Politika

Misija nemogoče

Kako med počitnicami glasovati po pošti iz tujine?

Kdor ima v Sloveniji stalno bivališče in volilno pravico, a ga 13. julija ne bo doma, ker bo na kakšnem samotnem jadranskem otoku, lahko voli po pošti. Način za to obstaja, natančno je predpisan, a volitve zaplete, potrebne so posebne priprave, nekaj finančnih sredstev.

Če bodo volitve res 13. julija, morajo volivci, ki bi radi volili zunaj Slovenije, a tam stalno ne prebivajo, državno volilno komisijo s posebnim obrazcem do 12. junija obvestiti, kje bodo na dan volitev. Rok za oddajo je prekluziven, velja torej dan prispetja posebnega obvestila o novem kraju volitev, volivec ga pošlje po klasični pošti, po telefaksu ali skeniranega po elektronski pošti. Za oddajo obvestila imajo volivci zgolj nekaj dni časa.

Volilna komisija bo potem na navedeni naslov volivca na počitnicah poslala volilno gradivo s povratno ovojnico. Volivec bo izpolnjeni listič vrnil v Slovenijo, kjer bo njegov glas prištet k uradnim volilnim izidom. Poštne storitve bo moral plačati sam. V tujini se lahko glasuje tudi na posebnih diplomatsko-konzularnih predstavništvih, a samo tistih, kjer bodo odprta volišča. Tudi za to glasovanje je potrebno predčasno obvestilo.

Na prvi pogled tistim, ki bodo poleti na počitnicah, volilna pravica ne bo kratena. Zatakne se pri praksi. Včasih pošiljke volilnega gradiva ne pridejo dovolj hitro, ne na počitniški naslov volivca ne vrnjene glasovnice na naslov volilne komisije. Volilna komisija namreč upošteva le glasovnice, ki so bile oddane na pošto najpozneje v soboto na predvečer volilnega dne in ki v Slovenijo prispejo najpozneje do ponedeljka, teden po volitvah. A pošiljke včasih romajo na napačen naslov, prispejo ob izteku roka, na zadnji dan, to pomeni, da morajo zavedni volivci pošiljko oddajati z drago ekspresno pošto, a kljub temu se zgodi, da se izpolnjene glasovnice v Slovenijo vrnejo prepozno. Včasih niti volivci ne vedo, kje bodo na dan volitev, ali so pač tam, kamor poštar zelo redko zaide … Volivci s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki bodo 13. julija v tujini, se bodo skratka za uresničevanje svoje ustavne pravice morali zelo potruditi.

Za te volivce obstajata še tri možnosti, lahko glasujejo predčasno, lahko osebno prevzamejo volilno gradivo na volilni komisiji in ga pošljejo iz tujine, lahko pa glasujejo v volilnem okraju, kjer ne prebivajo (to velja tudi za tiste, ki bodo na dan volitev v Sloveniji, vendar ne doma). A to znova pomeni, da mora volivec svojo odločitev vnaprej sporočiti volilni komisiji in se potem na dan volitev recimo iz hrvaške Istre ali iz Toskane pripeljati v Slovenijo. To bodo storili zelo redki.

Volilna statistika pokaže, da je na državnozborskih volitvah leta 2011 iz tujine po pošti volilo 6853 volivcev. Takrat so bile volitve 4. decembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.