Jure Trampuš

 |  Mladina 26  |  Politika

O napačnem razumevanju države

Kdo nas ima za norca?

Mimohod zastav na proslavi ob dnevu državnosti (tokrat tudi z zvezdami)

Mimohod zastav na proslavi ob dnevu državnosti (tokrat tudi z zvezdami)
© Borut Krajnc

Pojem države ob dnevu državnosti v slovenski politiki vedno povzroča pretrese. Včasih je narobe to, da govori napačen predsednik, drugič so moteče rdeče zvezde na partizanskih praporih, včasih državna odlikovanja dobijo napačni ljudje, nekateri jih nočejo sprejeti. Politiki, ki prisegajo na enotnost, trdijo, da se proslav udeležujejo ljudje, ki slovenske države ne spoštujejo, in včasih ravno zaradi tega prepričanja prirejajo svoje, alternativne, prave proslave, tisto uradno pa, če po naključju niso v vladi, bojkotirajo. Tudi tokrat je bilo tako.

A vse to ni nič novega. Vse to je slaboumna folklora slovenskih politikov, ki pojem države razumejo skozi optiko lastnih koristi. Letošnja obletnica osamosvojitve pa je bila vseeno nekaj posebnega. V zaporu zaradi pravnomočno dokazanih koruptivnih dejanj sedi politik, brez katerega naj ne bi bilo osamosvojitve.

Gre za politično pravljico, Janez Janša pač ni unisono osvobodil Slovenije. Njegova vloga je bila velika, pozitivna, a tudi brez njega bi se Slovenija osamosvojila. In ravno tukaj, v tem razumevanju države in svoje vloge v njej, je temeljni problem. Država je postala orodje nekaterih osamosvojiteljev in njihovih prisklednikov, ki so si želeli razdeliti »osamosvojitveni kapital«, kakor se je Janši zapisalo v eni izmed političnih analiz na začetku devetdesetih let. Čeprav se Janša vseskozi sklicuje na enotnost Slovenije, mu država ne pomeni več kot orodje političnega preživetja, preživetja njegovih političnih prijateljev in stranke.

Prav bi bilo, če bi to razumel tudi predsednik republike Borut Pahor. A (tudi tokrat) ni. V govoru na osrednji proslavi ob počastitvi dneva državnosti je poleg obljub o novih razvojnih horizontih Slovenije nekaj besed namenil spoštovanju pravne države. Dejal je, da se je Slovenija znašla v krču zaradi različnega razumevanja temeljnih človekovih pravic. »Za popuščanje tega krča bi bilo velikega pomena, ko bi ustanove pravne države odločitve sprejemale v razumnih rokih in s prepričljivo razlago. To bi zelo okrepilo njihovo avtoriteto in naše prepotrebno zaupanje vanje.« Pahor je seveda namigoval na zaprtega Janšo in na obtožbe o tem, da je bil obsojen na montiranem političnem procesu. Pravzaprav na Janšo ni namigoval, pač pa mu je pritrjeval. Nekaj povsem drugega bi bilo, če bi predsednik ob dnevu državnosti govoril o politikih, ki napadajo sodstvo, o obsojencih, ki so državo in politično moč poskušali izkoristiti za pridobivanje premoženjskih koristi. Pravi bi bilo, če bi govoril o tem, da rek »Država, to sem jaz« v demokraciji ne sme veljati. A ni. Tudi on ima težave z razumevanjem, kaj pomeni državnost, kaj pomeni država in zakaj se je Slovenija osamosvojila.

Naj ponovimo, osamosvojitveni miti, teze o komunistih in zločinskem sodstvu so v funkciji zamegljevanja prave vloge velikih osamosvojiteljev. Nekateri izmed njih so se v zadnjih desetletjih prelevili v vojne dobičkarje. Gre za posameznike, ki so prepričani, da se je zgodovina Slovenije začela z njimi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Rudi Kropivnik, Ljubljana

    O napačnem razumevanju države

    K zelo ustreznemu komentarju k ravnanju nekaterih vodilnih politikov in njihovih oboževalcev bi rad spomnil na dve stvari. Prvič, mislim, da je prišla nekritično v navado trditev, da je bila Janševa vloga pri osamosvajanju Slovenije »velika in pozitivna«. Kakšna je bila v resnici do sedaj še nismo dočakali nepristransko oceno poklicnega zgodovinarja. Več