Borut Mekina

 |  Mladina 28  |  Politika

Novi neuvrščeni

Bo Slovenija, razcepljena med ZDA in Rusijo, našla tretjo pot?

Otvoritev še nezgrajenega Muzeja nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike. Na fotografiji Borut Pahor, Sergej Lavrov in Karl Erjavec.

Otvoritev še nezgrajenega Muzeja nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike. Na fotografiji Borut Pahor, Sergej Lavrov in Karl Erjavec.
© Marko Pigac

Katera država je za Slovenijo pomembnejša, Rusija ali ZDA? Vprašanje odnosa do obeh velesil je minuli teden prišlo v ospredje ob obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Mariboru. Še pred obiskom so namreč nekateri t. i. „neimenovani“ diplomatski viri iz ZDA Sloveniji sporočali, da ZDA tega obiska ne podpira. Slovenija je članica EU in Nata, s tem pa „zaveznica“ ZDA, ki je skupaj z EU kritična do ravnanja Rusije v primeru Ukrajine. A Slovenija po drugi strani v zadnjih letih krepi svoje odnose predvsem z Rusijo. Leta 2007 smo v Rusijo izvozili za pol milijarde evrov blaga in storitev, lansko leto pa že za milijardo evrov. Približno polovico teh tokov predstavlja Krkin izvoz farmacevtskih izdelkov, na drugi strani pa ekonomski odnosi z ZDA ostajajo pri »skromnih« 363 milijonih evrov slovenskega izvoza.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.