Denis Vičič

 |  Politika

Kljub sodnim počitnicam Vrhovno sodišče dela na Janševi zahtevi o varstvu zakonitosti

Kot je znano, je Janez Janša, v primeru Patria obsojen na dveletno zaporno kazen, vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Gre za izredno pravno sredstvo v javnem interesu. Sodišče jo bo obravnavalo tudi med počitnicami. Podpornikom Janše je s pritiski na sodišče uspelo zanj doseči več pravic že v drugo. Prvič je »po hitrem postopku« Ustavno sodišče obravnavalo njegovo ustavno pritožbo. Več>>

Obsodilna sodba Janeza Janše v primeru Patria res ni bila čisto navadna sodba, ampak indična. Kar pa ne pomeni, da ni veljavna. »Insinuacija je namig na nekaj. Indic pa je več kot to: je dejstvo, ki kaže na obstoj nekega drugega dejstva,« je razložil dr. Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo ljubljanske Pravne fakultete. »Vrsta indicev je vrsta oprijemljivih dokazov, ki sestavijo sliko.«

Janša trdi, da je žrtev montiranega procesa in da bodo v prihodnje morda žrtve takih procesov tudi ostali. Verjetno je tako argumentiral tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero spodbija veljavnost sodbe. Zahteva za varstvo zakonitosti je namreč izredno pravno sredstvo v javnem interesu, prek katerega se oblikuje sodna praksa in zagotovi enotna uporaba prava. Janša je prepričan, da je bilo pri njem pravo uporabljeno napačno, drugače kot sicer.

Kot poroča STA, bo sodnica poročevalka Vesna Žalik o zahtevi predsednika SDS delala tudi med sodnimi počitnicami. Kdaj bo zadeva zrela za obravnavo, vrhovno sodišče ne more predvideti. Pred šestimi sodniki kazenskega oddelka vrhovnega sodišča, ki zadevo obravnava, je sicer odprtih 140 različnih zahtev za varstvo zakonitosti, od tega jih je pri konkretni sodnici poročevalki 26.

Senat sodišča bi se, ko bi tako predlagala Žalik, sestal in o zadevi odločil tudi med počitnicami. »Če bi bilo zahtevi ugodeno oziroma če bi sodišče ugotovilo razloge za prekinitev prestajanja kazni zapora, bi se odločitev vročilo nemudoma. V vseh drugih primerih se sodna pisanja vročajo po 15. avgustu,« je sodišče pojasnilo za STA.

Janša je sicer prek Matoza na sodišče vložil še zahtevo za izločitev poročevalke, prav tako predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.