Staš Zgonik

22. 8. 2014  |  Mladina 34  |  Družba

Razredčeno povpraševanje

Prodaja homeopatskih zdravil v lekarnah je zanemarljiva

Homeopatsko zdravilo (brez dokazani zdravilnih učinkov)

Homeopatsko zdravilo (brez dokazani zdravilnih učinkov)
© Borut Peterlin

Aprila so minila tri leta, odkar so tudi v posameznih slovenskih lekarnah začeli prodajati homeopatska zdravila. Danes jih je mogoče kupiti v približno 200 javnih in zasebnih lekarnah, njihov nabor pa se je v tem času s 17 razširil na 77 zdravil.

A čeprav se povpraševanje po homeopatskih zdravilih v lekarnah iz leta v leto povečuje, prodajne številke ostajajo tako rekoč smešno nizke, saj v lekarnah na leto prodajo le za približno 120 tisoč evrov homeopatskih zdravil, kar je v primerjavi z vrednostjo prodanih navadnih (alopatskih) zdravil zanemarljiv znesek.

Poznavalci so nad tem razočarani, ne pa tudi presenečeni. »Homeopatija se v lekarnah ne more prijeti, ker zdravniku, ki se ukvarja s homeopatijo, grozi izguba licence. Zdravnik bi moral napisati recept, bolnik pa bi šel na podlagi tega v lekarno kupit zdravilo,« pravi homeopatinja dr. Ana Krušič Kaplja. »Ker pa pri nas to ni mogoče, so pacienti pri nakupu homeopatskih zdravil prepuščeni sami sebi.«

V lekarniški zbornici so bili s prihodom homeopatskih zdravil v slovenske lekarne zadovoljni, češ da tako ljudem ponje ne bo več treba hoditi čez mejo. A po besedah Mojce Slodej Kušlan, soustanoviteljice podjetja AdriaPharm, ki je do zdaj edino registriralo homeopatska zdravila za slovenski trg, se veliko uporabnikov homeopatije še vedno odloča za nakup v tujini, »kjer je izbira večja, cena pa pogosto nižja«.

K temu, opozarja, prispeva tudi to, da je v ceno všteta cena farmacevtovega svetovanja. »Farmacevt, ki v lekarni zagotavlja homeopatsko svetovanje, nekako kompenzira pomanjkanje homeopatov v Sloveniji.« Homeopatska zdravila lahko v lekarni izda le farmacevt, ki je opravil dodatno 120-urno usposabljanje. Zaradi tega nastane tudi težava pri dostopnosti zdravil. »Če ga v trenutku, ko pride bolnik po zdravilo, ni v službi, lekarna sploh noče izdati zdravila,« pojasnjuje Ana Krušič Kaplja.

Kot ugotavljata obe sogovornici, bi bilo glede na odnos Slovenije do homeopatije nerealno pričakovati večji obseg prodaje, saj je omejitvenih dejavnikov, kot so nezdružljivost ukvarjanja s homeopatijo z zdravniškim poklicem, zahteva posebnih znanj za farmacevte in pa prepoved navedbe terapevtskih indikacij na homeopatskih zdravilih, preprosto preveč.

Dokazov, da homeopatija dejansko deluje, pa premalo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.