Denis Vičič

 |  Politika

Masleša bo lahko odločal o Janši

© Domen Hrovatin

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša bo kot član kazenskega oddelka sodišča lahko odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janez Janša, v primeru Patria obsojen na dve leti zapora. Vrhovni sodniki so zahtevo o izločitvi Masleše iz odločanja zavrnili. Današnja odločitev sodnikov ne pomeni, da bo Masleša nujno odločal o zahtevi Janše. Pomeni le, da ni izključeno, da bo v senatu petih sodnikov, ki bodo. Več>>

Vrhovno sodišče bi moralo o izločitvi Masleše odločati že sredi julija, a je bil občni zbor sodnikov takrat nesklepčen.

Današnja odločitev sodnikov ne pomeni, da bo Masleša nujno odločal o zahtevi Janše. Pomeni le, da ni izključeno, da bo v senatu petih sodnikov, ki bodo.

Zahtevo o izločitvi Masleše je podal odvetnik Janeza Janše Franci Matoz. Očitata mu pristranski, odgovornost za dolgotrajno sojenje in za obsodilno pravnomočno sodbo višjega sodišča.

Masleša je vse obtožbe zavrnil in poudaril, da gre za nedopustne napade na sodstvo.

Obtožbe, da zavlačujejo z zaključkom sojenja, so zavrnili tudi na vrhovnem sodišču.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je sicer že odločila o zahtevah za izločitev še treh sodnikov kazenskega oddelka vrhovnega sodišča: Vesne Žalik, sodnice poročevalke v primeru Janše, Barbare Zobec in Marka Šorlija. Zadnja dva je poskušalo izločiti tožilstvo. Izločen ni bil nihče.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.