Staš Zgonik

 |  Mladina 38  |  Politika

Konec premoga

Ugašanje zasavske energetike

Bo najvišji dimnik v Evropi postal le turistična znamenitost?

Bo najvišji dimnik v Evropi postal le turistična znamenitost?
© Wikipedia

V soboto je edini delujoči blok Termoelektrarne Trbovlje (TET) praznoval 46 let od začetka obratovanja. V torek je nehal proizvajati električno energijo. Elektrarni je zmanjkalo energenta – premoga. V Rudniku Trbovlje-Hrastnik ga ne kopljejo več, premog od drugod pa je glede na sedanje cene električne energije na trgu predrag.

TET ima dve možnosti. Prodajo novemu lastniku ali pa likvidacijo družbe. Čeprav naj bi bil večinski lastnik Holding Slovenske elektrarne elektrarno ponujal številnim kupcem daleč naokoli, nobeden ni pokazal zadostnega zanimanja. Razen enega – ruskega milijonarja Olega Burlakova oziroma njegove švicarske družbe Edelweiss Investments, ki se kot edini mogoči kupec omenja že dve leti. Ta teden je tik pred zdajci poslal novo ponudbo za odkup TET, pri Holdingu Slovenske elektrarne pa zagotavljajo, da jo bodo skrbno pretehtali.

Pičlo zanimanje za nakup elektrarne je povsem razumljivo, 46 let stare termoelektrarne na premog pač niso najbolj vroče trgovsko blago. »Termoelektrarna bi potrebovala prenovo, ne samo zaradi zaostrenih okoljskih standardov, ampak tudi zaradi dejanske zastarelosti in iztrošenosti,« pravi njen direktor Franc Blaznek. Ocenjena vrednost potrebnih naložb v posodobitev pa je visoka. Znaša okoli 60 milijonov evrov.

»Podpiramo prodajo tistemu, ki bo zagotovil vlaganja v posodobitev objekta,« poudarja Blaznek. »S tem bi zagotovili nadaljnje obratovanje in ohranitev delovnih mest.« A edini interesent za zdaj očitno ni ponudil dovolj trdnih zagotovil, da je pripravljen vložiti tolikšen znesek, pa čeprav se zdi to edini način, da bi se nakup elektrarne dejansko izplačal. Brez temeljite prenove, predvsem pa zamenjave kotla bi morala elektrarna zaradi zaostrenih evropskih okoljskih standardov najkasneje do leta 2020 nehati obratovati. »Če pa se opravi zamenjava kotla, bi zadostili novim okoljskim standardom in bi lahko TET obratovala nadaljnjih 45 let,« je prepričan Blaznek.

Oleg Burlakov ima koncesijo za izkoriščanje rudnika premoga Lješljani na zahodu Bosne in Hercegovine. Domnevno naj bi z nakupom TET dobil stabilnega porabnika izkopanega premoga. A le, če ga prenovi.

TET se v promocijskem gradivu na spletni strani predstavlja kot »steber energetske prihodnosti«. Poleg posodobitve elektrarne so načrtovali novo plinsko-parno elektrarno, daljinsko ogrevanje Zasavja, odprtje novega rudnika Brnica in pridobitev koncesije za gradnjo hidroelektrarn na srednjem toku Save. A nič od tega se ni uresničilo. Ta energetski steber je, dokler je premog dobival iz Rudnika Trbovlje-Hrastnik in mu je država namenjala subvencije za prednostno dispečiranje, sicer še posloval s pozitivno ničlo. Zadnji dve leti pa posluje z večmilijonsko izgubo. V Holdingu Slovenske elektrarne so ga že lani opredelili kot »poslovno nepotrebno premoženje«, primerno za prodajo. Vse je bilo podrejeno dokončanju šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Ki pa lahko prav kmalu tudi sam postane poslovno nepotrebno premoženje, primerno za prodajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.