Denis Vičič

 |  Politika

Kdo finančnemu ministru veže roke

© Borut Krajnc

Ste že slišali za evropski semester? Čeprav slovensko vlado omejuje pri svobodnem odločanju o ekonomski politiki, se mehanizmu Slovenija ne bo uprla. Ravno nasprotno. Več>>

Evropski semester je cikel usklajevanj gospodarskih in proračunskih politik v državah članicah EU s cilji in pravili, dogovorjenimi na ravni EU. Mehanizem – o »semestru« govorimo zato, ker se politike usklajujejo vsakih šest mesecev – torej omejuje svobodno odločanje članic, kako bodo razpolagale z lastnimi proračunskimi sredstvi. Tudi ministra za finance Dušana Mramorja.

Mramor sicer meni, da bi bilo v tem trenutku potrebno voditi ekspanzivno ekonomsko politiko, torej trošenje države povečati, a bo zaradi uredb in mehanizmov EU primoran delati ravno obratno. To je dejal na zaslišanju pred pristojnim odborom državnega zbora, ko je bil še kandidat za finančnega ministra.

Slovenija bi na zasedanju Sveta EU za konkurenčnost, ki bo naslednji teden v Bruslju, lahko do evropskega semestra predstavila odklonilno mnenje. »Ena od ključnih točk tega zasedanja bo nadaljnji razvoj evropskega semestra, ki je eden od ključnih vzvodov, s katerim EU vladam držav članic veže roke, predvsem pri javnofinančnih zadevah,« je zapisal poslanec ZL Luka Mesec.

A čeprav država čuti oklep tega mehanizma, njegovemu nadaljnjemu obstoju in razvoju ne bo oporekala. Nasprotno, njeno stališče bo, da »se je evropski semester razvil v učinkovit instrument usklajevanja in spremljanja ekonomskih politik držav članic. EU mora nadaljevati in okrepiti prizadevanja in ukrepe za nadaljnjo konsolidacijo javnih financ ...«. To je na prvi redni seji odločil odbor za zadeve EU, katerega član je tudi Mesec.

© Borut Krajnc

Mesec je uradnike z ministrstva za finance, prisotne na seji odbora , spomnil, na besede njihovega ministra in jih vprašal, zakaj ne nasprotujejo nadaljnjemu razvoju Evropskega semestra, če ta njihovemu šefu veže roke. »Zakaj ga vsaj ne problematizirajo? Zakaj v Bruslju ne povedo, da novi finančni minister pravi, da se zaradi takih mehanizmov ni mogoče spoprijeti s krizo v Sloveniji? In nenazadnje, ali niso s takimi stališči v bistvu sami tisti, ki si vežejo roke?«

Odgovor, ki ga je dobil: »Cilje, ki si jih je zadala Evropa, je pač treba doseči.«

»Drugega kroga razprave ali replik zaradi pomanjkanja časa ni bilo. Prešli smo na glasovanje o predlaganih stališčih. Rezultat? 12 glasov za, 1 proti. In par začudenih pogledov proti tistemu, ki je glasoval proti,« je še zapisal Mesec in zaključil: »Kdo torej finančnemu ministru veže roke?«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.