Boštjan Napotnik

26. 9. 2014  |  Mladina 39  |  Konzum

Samostojnik

Kamrca, Mengeš

  • ocena: 2 / 5

Tunov karpačo

Tunov karpačo

Biftek z gorgonzolo

Biftek z gorgonzolo

Gostilnica Kamrca
Slovenska cesta 56, Mengeš
Tel.: 01 72 39 520
www.kamrca.si
Med ljubkimi, obujanju starih dobrih časov namenjenimi parafernalijami lahko v Kamrci obedujete od ponedeljka do petka od 13. do 23. ure.

Fino:
uležanost & pečenost bifteka

Ne tako fino:
palačinke
tunov karpačo

Scenosled štirih jedi, izbranih s precej limitiranega, na izust povedanega jedilnika, je bil ovrednoten na 40 evrov.

Načelnik Konzumovega odreda za obujanje nostalgičnih spominov in izdajanje osebnih memoarov si je ondan ob tabornem ognju med globokim vzdihom in utrnjeno solzo izprosil napotitev v obedovalnico, ki se zdi kot ustvarjena za takšne, v dobre zlate cajte zazrte like. Mengeška Kamrca je z zunanje strani kot kakšno pravljično pikanogaviško domovanje obraščena z listnatimi plezalkami, z notranje pa opremljena z bukoličnim, z ležernostjo vkup napaberkovanim pohištvom in posodjem iz bolj ali manj oddaljene preteklosti. Če zraven prištejete še pomirjujoče medlo rumenkasto osvetlitev, nevsiljivo selekcijo muzike ter čebljajočega in na trenutke prikupno zmedenega birta, se obiskovalstvo upravičeno nadeja prijetnega posedanja ob dobri košti, ki ji je svoje cajte slavospeve pel celo picajzlasti Ilovarjev tastari.

A kot vse kaže, gorjača krize udriha celo po takih kerlcih, kot je Kamričin birt, ki je v spremenjeni družbenoekonomski situaciji postal v eno telo ujet kuhar, natakar, somelje in entertainer, verjetno pa tudi nabavni in knjigovodja. Žal ta multioperativnost terja svoj davek pri širini ponujene hrane in tudi pri kakovosti nje priprave. Na otvoritvenem ovalu sta se tako ob svakojakem okrasju znašla še kar frajerska, rustikalno kompaktna, a zelo okusna telečja pašteta in zmerno do pretežno razmetan tunov karpačo, ki bi mu mojster naredil večjo uslugo, ako bi ga ne bil utapljal v mešanici balzamika in nastrganega sira. Po drugi strani si tu lahko deležen tudi svetlejših kuharskih prebliskov, vrednih Kamrce iz najboljših cajtov: taka je recimo krasna škampova salsa, ki soči velike, za en ck pretrde njoke, iskreno pohvaliti pa je treba tudi dodobra dozorjen in popolno spečen goveji biftek – ki pa je bil spet preobložen s hudo slano gorgonzolo in pospremljen s sicer simpatično zamišljenimi, a presušenimi špecli. Preslano omako bi bilo bolje opustiti tudi pri konkretnem, iz ledvenega dela odrezanem stejku in sicer fleten kos mesa na poslednjo pot poslati le v družbi hrustljavo pečenih razpolovljenih krompirjev. Iz magnuma natakana Klinčeva quela 2003 je bila tako daleč najprepričljivejša epizoda naše mengeške ekspedicije, ki se je neslavno končala z v želji po hrustljavosti prekurjeno palačinko z domačo brusnično marmelado. Kamrca, nekdaj suvereno najboljša jedilna postojanka na in ob Mengeško-kamniškem polju, tako še vedno zmore ponuditi presežek ali dva, za dosego lastnih, v preteklosti postavljenih standardov pa bo v hiši potrebna še kakšna roka.