Denis Vičič

 |  Politika

Alenka Bratušek ne bo komisarka

Odbora Evropskega parlamenta za energijo in okolje sta odločila: Alenka Bratušek ni ustrezna za vodenje komisarjata za energetiko niti kakega drugega resorja. Da bi lahko postala komisarka, je glasovalo 13 članov odborov, proti jih je bilo kar 112, dva sta se vzdržala. Sedaj je na potezi slovenska vlada, poudarjajo evropski poslanci. Pričakujejo nov predlog. Cerar je v odzivu na zavrnitev Bratušek že dejal, da bo nemudoma začel z iskanjem novega kandidata. Več>>

Kot poroča STA, so člani odborov negativno mnenje o Alenki Bratušek podali že na prvem glasovanju, ko so odločali o tem, ali je sploh ustrezna za vodenje katerega komisarskega položaja. Ker je bil izid glasovanja negativen, o tem, ali bi mogoče lahko vodila drugi resor, niso glasovali.

Evropski poslanci sedaj pričakujejo nov predlog slovenske vlade. Evropski socialisti vztrajajo, naj Slovenija predlaga žensko. Navijajo za evroposlanko in članico SD Tanjo Fajon, ki naj bi prevzela ali resor za kulturo ali za promet, čeprav so njene strokovne kompetence s teh področij enake kompetencam Alenke Bratušek na področju energetike.

Premier Miro Cerar je v odzivu na novico dejal, da bo vlada nemudoma poiskala novega ustreznega kandidata, vendar o imenih za zdaj še ni želel govoriti. Posvetoval se bo s koalicijskimi partnerji. Dejal je še, da obžaluje, da je prišlo od zavrnitve, saj se je Sloveniji obetalo pomembno podpredsedniško mesto in pomemben resor.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker negativne ocene nocoj še ne bo komentiral.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.