Denis Vičič

 |  Družba

Kiks

Namesto ženske oblike besed se v besedilih za nevtralen slovnični spol večinoma uporablja moške oblike. Kar je diskriminatorno. Ker se pisci in govorke te nenevtralnosti jezika zavedajo, naslavljajo »bralce in bralke, gledalce in gledalke«. Avtorji in avtorice dopolnjenega Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki je izšel te dni, so se pohvalili, da so bili pozorni na enakovrednost ženskih samostalnikov moškim – če je pri geslu »fizioterapevtka« prej pisalo, da je to »ženska različica fizioterapevta«, zdaj piše »strokovnjakinja za fizioterapijo«. Naredile (gotovo so to bile ženske!) pa so en kiks. Več>>

Pri razlagi gesla »družina«, ki je bila v prejšnjih izdajah definirana kot »zakonski par z otroki ali brez njih«, zdaj piše »skupnost enega ali obeh staršev z otrokom, otroki«.

Da je to nova ideološkost v jeziku, in ne nevtralna razlaga, so opozorili z Zavoda za kulturo življenja Kul.si. To je združenje, ki se aktivno angažira proti pravicam istospolnih parov. »Uresničile so se napovedi, da bodo radikalni aktivisti in zagovorniki teorije spola (kaj to pomeni, ni jasno, op. a.) ideološko in brez družbenega soglasja spremenili pomen nekaterim slovenskim besedam. Tako so avtorji, po naročilu slovenskih radikalnih organizacij, na silo spremenili pomen družine,« so zapisali z župnije Ljubljana-Vič, kjer ima zavod svoj sedež.

»S takšno opredelitvijo skupina avtorjev ni opredelila samo pomena pojma družine, temveč tudi pojma družine v vseh zakonih, učnih načrtih in programih. Prav tako so zavestno iz družine izključili pojem materinstva in očetovstva ter v slovar neposredno vključili teorijo spola (še enkrat, to nič ne pomeni, op. a.), ki zanika pomen očetovstva in materinstva za razvoj otroka.«

Vse bralce – in ne tudi bralk – so pozvali, naj čim prej odpovedo naročila na prenovljeni slovar. Ustrezne institucije pa, naj pripravijo novo izdajo, ki bo »za razliko od tega uživala družbeno soglasje«.

Z Mladine pripravljavce in pripravljavke slovarja pozivamo, naj dopolnijo razlago gesla »prozorno«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.