Denis Vičič

 |  Politika

Vse občine z novimi župani

© DVK

V 54 občinah je potekal še drugi krog županskih volitev. Volivci so izbirali med kandidatoma, ki sta bila na lokalnih volitvah pred dvema tednoma najuspešnejša, a prekratka, da bi mandat dobila že v prvem krogu. Objavljamo neuradne rezultate>>

V Mariboru je zmagal Andrej Fištravec, ki je prejel okrog 75 odstotkov glasov.

V Murski Soboti bo županoval nekdanji direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek (SD). Antona Štihca je premagal za 700 glasov in prejel 54 odstotkov glasov.

V Novi Gorici županovanje nadaljuje Matej Arčon, prej LDS, zdaj neodvisni kandidat. Za protikandidata Luko Manojlovića je glasovala tretjina volivcev.

V Novem Mestu bo župan Gregor Macedoni. Prejel je 60 odstotkov glasov in tako premagal Mileno Kramar Zupan, kandidatko SD, ki je imela tudi podporo SMC in SLS.

Mestno občino Ptuj bo namesto Štefana Čelana vodil Miran Senčar, občino Kranj pa Boštjan Trilar.

Hiter pogled čez preostale rezultate - največ županov, izvoljenih v drugem krogu, je neodvisnih kandidatov in kandidatov stranke SD: v Ajdovščini bo dolgoletnega župana Marjana Poljšaka zamenjal kandidat SD Tadej Beočanin, v Bovcu je zmagal SD-jevec Valter Mlekuž, v Piranu Peter Bossman, Emil Rojc, prav tako SD, je zmagal v Ilirski Bistrici, Saša Likavec Svetelšek v občini Kozina-Hrpelje, SD pa je z zmago Tomaža Toma Mencingerja ohranila še župana v občini Jesenice.

Nekaj zanimivosti: v občini Lenart ne bo župan nekdanji poslanec Ivan Vogrin, v občini Destrnik pa ne Franc Pukšič; občino Log-Dragomer bo vodil »puščavski lisjak« Miran Stanovnik; v občini Postojna je Igor Marentič za en glas premagal dolgoletnega župana Jerneja Verbiča.

Preostale rezultate najdete na spletnih straneh Državne volilne komisije>>

Občinske volilne komisije bodo v ponedeljek preštele še glasove, oddane po pošti. Ti bi v občinah, v katerih sta županska kandidata najbolj izenačena (Postojna, Ilirska Bistrica, Trzin, Divača, Cerkno, Sveti Jurij ob Ščavnici), lahko odločilno vplivali na izid drugega kroga županskih volitev.

V nekaterih občinah so sicer potekale tudi naknadne oz. ponovne volitve v svete krajevnih skupnosti. Te so bile v večini primerov razpisane, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov, v Murski Soboti in Ajdovščini pa so volitve ponovili zaradi nepravilnosti, je poročala STA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.