Denis Vičič

 |  Družba

Politiki v Rdeči križ

© Borut Krajnc

Rdeči križ izbira novega generalnega sekretarja. Med trinajstimi prijavljenimi na razpis je kandidacijska komisija na razgovor povabila pet kandidatov. Po neuradnih informacijah naj bi za novo generalno sekretarko predlagala Renato Brunskole, nekdanjo poslanko Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije. Glavni odbor bo o predlogu komisije odločal v sredo.

Rdeči križ Slovenije je organizacija, ki nudi pomoč najbolj ogroženim članom družbe. S prehranskimi paketi, higienskimi pripomočki, oblačili stisko lajšajo brezposelnim, brezdomcem, starostnikom in bolnim.

Najpomembnejši del Rdečega križa so predani prostovoljci, pravi »rdečekrižarji«, ki delujejo v 56 območnih združenjih.

Ne temelji pa celotna organizacija na prostovoljstvu. Sekretarji območnih združenj imajo plače določene glede na velikost združenja, ki ga vodijo. Po nekaterih podatkih znašajo od 600 do 1500 evrov neto.

Tudi funkcija generalnega sekretarja Rdečega križa je profesionalna in torej plačana. Koliko, ne vemo, ker sedanjega generalnega sekretarja Danijela Starmana ne moremo priklicati. A je očitno dovolj privlačna.

Na razpis za sekretarja, ki bo nadomestil Starmana, se je prijavilo trinajst ljudi, med katerimi jih je kandidacijska komisija na razgovor povabila pet. Po poročanju Dnevnika so to Renata Brunskole, Roman Jakič in Nace Kovač. Kandidaturo je za Mladino potrdil Božidar Flajšman. Kdo je peti in ali je res, da so med povabljenimi na razgovore tudi omenjeni »odsluženi« politiki, iz Rdečega križa nočejo izdati. Vse bo znano po odločanju glavnega odbora, pravi podpredsednica humanitarne organizacije Irena Nečemer.

»Kandidacijska komisija bo pripravila predlog, glavni odbor pa bo o tem odločal. Nihče v vodstvu organizacije ni politično opredeljen. Nikoli nismo nikogar imenovali po politični liniji. Ne gre torej za nobeno dogovarjanje. Delo generalnega sekretarja je izjemno zahtevno. Nam je važno, da ima vizijo in prave sposobnosti,« dodaja podpredsednica. Informacij, da se je komisija že odločila in bo glavnemu odboru predlagala samo Renato Brunskole, ne zanika, a niti ne potrdi.

V Rdečem križu so z razpisom iskali nekoga z menedžerskimi znanji in veščinami. Verjetno predvsem zato, ker je organizacija v finančnih težavah. Te izvirajo iz naložbe v hotel Arija na Debelem rtiču. Zgodba okrog deset milijonov evrov vredne investicije, v kateri je 3,5 milijona evropskih sredstev, je zapletena. Najprej zato, ker je Vegrad, ki je hotel gradil, šel v stečaj in pustil podizvajalce nepoplačane, ti pa zdaj tožijo Rdeči križ, naj jim plača za opravljena dela, in to kljub temu, da je Rdeči križ svoje obveznosti Vegradu že poravnal. Arija pa je »križ« Rdečega križa tudi zato, ker posluje z izgubo.

Menedžerska znanja naj bi bila zato nujna, Renata Brunskole, ki ima dokončan visokošolski program Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru in specialistični študij iz poslovnih financ na isti fakulteti, pa zato prva izbira kandidacijske komisije.

A Rdeči križ je predvsem humanitarna organizacija. Po zakonu neprofitna. Prav to, da so hoteli postati navadna gospodarska družba, ki zasleduje dobiček, jim je povzročilo in še povzroča težave.

Izgubljeni ugled bi si torej organizacija lahko pridobila tako, da bi na mesto generalnega sekretarja imenovala nekoga, ki se tudi sicer ukvarja z dobrodelnostjo, pravega rdečekrižarja. Ali pa vsaj nekoga, ki je »predan stvari«, ki barke ne zapusti, ko se ta potaplja, ki v funkciji generalnega sekretarja ne bi skrbel samo zase, ki bi vsaj deloma utelešal vrednote, ki jih predstavlja Rdeči križ.

Renata Brunskole, ki je bila najprej nestrankarska županja Metlike, je bila nato najprej poslanka Socialnih demokratov. Oktobra 2011, potem ko je septembra padla vlada Boruta Pahorja in je njegova stranka SD izgubila podporo javnosti, se je priključila Zoranu Jankoviću, ki se mu je ravno v tistem času podpora izjemno dvigovala in je kazalo, da bo na volitvah dobil večino – in jo tudi je, Brunskole pa ohranila poslanski mandat.

Tudi Jakič se zdi z vidika vrednot Rdečega križa in »predanosti stvari« neprimeren za generalnega sekretarja. Donedavni minister za obrambo, diplomirani pedagog in profesor sociologije, je bil najprej generalni sekretar LDS, nato je prestopil v Zares, nato v Pozitivno Slovenijo, zdaj pa je del Zavezništva Alenke Bratušek. Predan je torej predvsem politiki. Ko ni bil poslanec ali evropski poslanec, je bil minister ali pa vodilni v Atletski zvezi Slovenije in Javnem zavodu Tivoli.

Božidar Flajšman, sicer doktor likovne pedagogike, je prav tako politik. Bil je podpredsednik stranke LDS. V njej je ostal tudi, ko ji je šlo slabo. V času protestov se je dejavno vključil v oblikovanje stranke Solidarnost in je njen generalni sekretar.

Nace Kovač, ki naj bi bil član SDS, po pisanju Dnevnika ni najboljši državni sekretar ministrstva za delo, naj bi pa prej, kot pravijo nekateri naši sogovorniki, dobro vodil Šent – Slovensko združenje za duševno zdravje.

Glavni odbor bo sicer v sredo odločal tudi o tem, kdo naj bo poleg Irene Nečemer drugi podpredsednik Rdečega križa. Nepoklicno funkcijo je opravljal sedanji predsednik državnega zbora Milan Brglez. Med kandidati je tudi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

O odločitvah glavnega odbora bo dokončno odločil zbor članov Rdečega križa, in sicer na skupščini, ki bo sredi decembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.