Peter Petrovčič

 |  Politika

Janša izpuščen, ker je politik

Janša je še bolj na prostosti kot je bil doslej, saj je ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje obsodbe v zadevi Patria

© Uroš Abram

Posodobljeno s slikami shoda pred vrhovnim sodiščem. 

Janez Janša bo spal doma. Ustavni sodniki so ga začasno izpustili, dokler ne sprejmejo dokončne odločitve o njegovi ustavni pritožbi zoper obsodbo v zadevi Patria. In sicer ne zgolj zato, ker bi bil kot zapornik po nepotrebnem zaprt v primeru, da sodbo razveljavijo. Ampak zato, ker je politik.

Z ustavnega sodišča so namreč poslali pojasnilo, da Janša ni kar nek zapornik, pač pa predsednik največje opozicijske stranke in poslanec najvišjega predstavniškega telesa v državi in še: »V primeru, da bi pritožnik na koncu uspel z ustavno pritožbo, bi torej na eni strani lahko nastale težko popravljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote. Na drugi pa bi morebitna zavrnitev ustavne pritožbe pomenila le ponovno vzpostavitev sedaj obstoječega stanja, torej nadaljevanje prestajanja zaporne kazni.«

Ustavno sodišče torej Janše (začasno) ni izpustilo na prostost zato, ker bi zanj nastale nepopravljive posledice, če bi ugotovili, da je bil zaprt v nasprotju z veljavnimi standardi varovanja človekovih pravic. Pač pa zato, ker naj bi, v primeru, da je protizakonito zaprt, po mnenju ustavnih sodnikov nastale nepopravljive posledice za državo, za veljavni parlamentarni politični sistem, za demokracijo …

S tem so sicer dejansko že prejudicirali odločitev glede vprašanja o njegovem poslanskem mandatu oziroma o vprašanju ali je politik, ki je bil pravnomočno obsojen na kazen zapora zaradi koruptivnega ravnanja v povezavi s politično funkcijo, lahko tudi poslanec. Skorajda niso rekli, da ni politik v zaporu, pač pa politični zapornik. Ali so dejansko že rekli točno to?

Na nek način pa je dobro, da je Janša na prostosti. Da se ta farsa konča in da se vsakdanje življenje (pa tudi zaporski sistem) normalizira. Da bodo zaporniki spet zaporniki z vsemi dolžnostmi in pravicami, ki jih imajo zaporniki.

Ljudje, ki prestajajo kazen zapora imajo pač pravic nekoliko manj, omejena je njihova svoboda gibanja, ker v družbi obstaja soglasje, da so storili nekaj grdega, nekaj, kar ni prav, nekaj, kar predstavlja grožnjo demokraciji. Kako že gre ena izmed osnovnih vodil v sodobnih demokratičnih ureditvah? Bolje en kriv na svobodi, kot en nedolžen v zaporu. V katero skupino sodi Janša, pa je postalo že povsem subjektivno, čustveno, emocionalno vprašanje, ki so ga kot takega očitno razumeli tudi ustavni sodniki.

  • Slika 186160
  • Slika 186161
  • Slika 186162
  • Slika 186163
  • Slika 186164

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.