Denis Vičič

 |  Družba

ŠOU znova nad Radio Študent

Radio Študent, študentski radio posebnega pomena in prvi primer študentskega radia v Evropi, deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Prav od sredstev, ki jih prejmejo od organizacije, je odvisno preživetje radia. Za nemoteno delovanje radio potrebuje vsaj 200 tisoč evrov. Iz uredništva radia ogorčeno sporočajo, da jim namerava ŠOU letos nameniti zgolj 137 tisoč evrov. »Sofinanciranje v letu 2015 je v primerjavi z letom 2014 nižje za kar 24 odstotkov, rezi pa naj bi temeljili na 15-odstotnem upadu koncesijskih dajatev,« opozarjajo iz radia, ki ga je leta 2013 v akciji Reši RŠ! Podprlo več kot deset tisoč poslušalcev.

© Arhiv Mladine

Finančni proračun ŠOU za leto 2015 bo Študentski zbor sprejemal v četrtek. Predvideni znesek sofinanciranja (137.000 eur) uredništvo Radia Študent označuje za »popolno nerazumevanje pomena in delovanja Zavoda Radio Študent«. Zahtevajo, naj se radiu odredi razumen minimalni delež sofinanciranj, ki bo omogočil delovanje in razvoj Radia Študent v vseh razsežnostih. »Ob vsej izkazani podpori v akciji Reši RŠ! iz leta 2013 z dobrimi 10.000 podpisniki peticije za ohranitev, obstoj in razvoj neodvisnega Radia Študent obžalujemo tovrstno finančno diskreditiranje, ob katerem se programski sodelavci sprašujemo o smislu in namembnosti ŠOU institucije, ki naj bi delovala v neposrednem interesu študentske populacije,« so zapisali v izjavi za javnost.

Po trditvah uredništva v ŠOU ponovno poskušajo tudi spremeniti Akt o ustanovitvi Zavoda Radio Študent tako da bi v svet zavoda prišlo do neuravnoteženega zastopstva interesov zavoda in ustanoviteljema ŠOU in Univerza v Ljubljani, ki naj bi se kot drugi ustanovitelj radia vzpostavila še letos.

»V primeru nadaljnjih poskusov sprejemanja sprememb Akta o ustanovitvi Zavoda RŠ v škodo avtonomije medija in v primeru, da bo Študentski zbor na predlog Predsedstva ŠOU v Ljubljani potrdil proračun in zgolj 137.000 evrov sofinanciranja za delovanje in razvoj Zavoda Radio Študent v letu 2015, napovedujemo upor in obrambo Radia Študent z vsemi razpoložljivimi sredstvi!« so še zapisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.