Denis Vičič

 |  Politika

Aretirali Walterja Wolfa

Walterja Wolfa, ki se je, da bi mu v Sloveniji ne sodili zaradi vpletenosti v afero Patria, »umaknil« v Kanado, so kanadski policisti aretirali, je sporočil njegov avstrijski odvetnik. Wolf je bil zaradi neudeležbe na sojenju v zadevi Patria izločen iz postopka. Ljubljansko okrajno sodišče je že leta 2013 razpisalo tiralico in izdalo nalog za njegovo prijetje in predajo.

V Sloveniji so Wolfu sodili zaradi domnevne pomoči pri kaznivem dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. V njegovi hiši v Mariboru je že februarja 205 prišlo do prvega srečanja pokojnega vidnega člana SDS Jožeta Zagožna, Wolfganga Riedla in predstavnika Patrie Reija Niittynena, je o odkritjih kriminalistov poročal Borut Mekina.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču. Tožilstvo mu je očitalo, da je skupaj z zastopnikom Patrie v Sloveniji Wolfgangom Riedlom, ki je bil na avstrijskem sodišču obsojen podkupovanja, poskusa goljufije in davčne utaje, oblikoval kriminalno združbo. Ker je Wolf še pred izrekom sodbe odšel v Kanado in se tudi v Avstriji sojenj ni udeleževal, mu dunajsko sodišče sodbe ni izreklo.

V avstrijski obtožnici je pisalo, »da sta se Wolf in Riedl sprva dogovorila, da bo Riedl 2,3 milijona evrov težko provizijo Wolfu, katerega del je bil namenjen za sodelavce v Sloveniji, nakazal v podjetje »Kent Investment Establischment« v Liechtenstein. Toda odvetniki so ju opozorili, da se denar iz trgovine z orožjem po lichtensteinskih zakonih ne sme nakazovati prek njihovih računov. Ker bi jima v Liechtensteinu lahko denar zamrznili, sta se dogovorila, da mu bo Riedl denar nakazal na njegov osebni račun v banko Sparkasse, v Lipnico. Šestega februarja mu Riedl denar nakaže, ker pa Wolf zaradi zakonodaje s tako velikim zneskom ni mogel takoj razpolagati, odidejo vsi omenjeni naslednji dan, 7. februarja 2005, v Lipnico. A tam se zadeva zaplete, saj v banki ne sprejmejo Riedlovih in Wolfovih dokazil o izvoru denarja.

Kot piše v avstrijski obtožnici, je namreč Wolf, namesto da bi v banki pokazal pogodbo o opravljenem delu, pokazal »časopisni članek o dobavi oklepnikov Patria v Slovenijo«. Zaradi pomanjkanja dokazil je banka po treh urah pregovorov ponudila dve rešitvi: ali denar z Wolfovega računa nakažejo nazaj Riedlu ali pa banka prijavi nakazilo uradu za preprečevanje pranja denarja. Wolf se je odločil za vrnitev denarja in potem še za neke druge bančne akrobacije, tako da je lahko dvignil 300 tisoč evrov, ki jih je nujno potreboval. Czernetz je s sporočilom »retransfer - no proof of compliance in accordance with our AML Laundering« (povratno nakazilo - ni dokaza o skladnosti z našimi pravili o preprečevanju pranja denarja, op. p) 2,3 milijona res nakazal nazaj Riedlu, dogodek pa je vseeno prijavil notranjemu ministrstvu, ki je že čez deset dni z depešo na dogodek opozorilo policijo v Ljubljani, Ottawi, Vaduzu, Helsinkih in Bangkoku.

Na Finskem so začeli prve hišne preiskave. Medtem ko so v Sloveniji zadevo »založili« za 14 mesecev,« je še pisal Mekina v članku Obremenilni avstrijski dokazi.

Avstrijsko-slovensko-kanadskega podjetnika Walterja Wolfa so aretirali na podlagi slovenskega pripornega naloga. Njegov odvetnik je napovedal, da bo Wolfa, če bo prišlo do izročitve, Kanada izročila Avstriji.

"Po prejemu prošnje za izročitev pristojni organi Kanade vodijo postopek izročitve skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja tudi postopek izročitve, pogoje za izročitev ter pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo v navedenem postopku," so na ministrstvu za pravosodje zapisali za STA. Ob tem niso pojasnili, ali bi lahko na postopek izročitve vplivalo tudi Wolfovo zdravstveno stanje, na kar je opozoril njegov odvetnik.

Ko bi obdolženi Wolf izročen Sloveniji, bi okrajno sodišče v Ljubljani izvedlo kazenski postopek, so za STA pojasnili v uradu predsednice omenjenega sodišča.

Vsi postopki glede izročitve Wolfa so torej v rokah sodišč obeh držav, če bo predaja dogovorjena, pa jo bo operativno izvedla policija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.