Denis Vičič

 |  Družba

Brezpilotni letalniki nad jedrskimi elektrarnami

Elizejsko palačo, rezidenco francoskega predsednika, je prejšnji teden preletel brezpilotni letalnik. Varnostniki so ga takoj opazili in zaradi terorističnega napada na tednik Charlie prelet obravnavali z vso resnostjo. Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo zaradi ogrožanja varnosti. Konec preteklega leta so sicer iz Francije poročali o več preletih letalnikov čez jedrske elektrarne. Francozi so na trnih.

Francoski publicist in strokovnjak za varnost Christophe Naudin je za The Local dejal, da je tisti, ki je brezpilotni letalnik upravljal, verjetno hotel dobiti kakšne ekskluzivne fotografije. »V bodoče pa bi lahko te naprave uporabili teroristi. Trenutno letalniki niso dovolj zmogljivi, da bi prenašali granate ali bombe, ki bi lahko prizadejale večjo škodo, a to zagotovo bodo.«

To ne bo zgolj čisto nova grožnja za politike in druge vidne osebnosti, ki bi jim kdo želel škodovati, ampak tudi za jedrsko varnost. Francosko javno podjetje EDF, ki upravlja tudi s francoskimi jedrskimi elektrarnami, je namreč lani zaznalo kar 16 preletov čez te tovarne elektrike. Vsi so se zgodili ponoči, upravljavca letalnikov pa niso našli.

Christophe Naudin je dejal še, da to gotovo niso bili »amaterji, ki so se samo malo zabavali, ampak profesionalci«. »Uporabljeni letalniki so vredni do 30 tisoč evrov, delujejo lahko na avtopilota,« je pojasnil.

Naudin ugiba, da so preleti nukleark povezani z okoljevarstveno organizacijo Greenpeace, ki je proti jedrskim elektrarnam. »So pa še druga okoljevarstvena gibanja, ki menijo, da je Greenpeace premehak.«

Iz Greenpeacea so vpletenost že zanikali in oblasti pozvali, naj poskrbijo za ustrezno varnost.

Ne glede na to, kdo je odgovoren za prelete letalnikov čez jedrske elektrarne, imajo preleti jasen namen: opozoriti javnost na vprašanje varnosti teh elektrarn.

»Ustvariti hočejo neke vrste psihozo, in kaže, da jim to uspeva,« meni Naudin. »Morda bodo v bližnji prihodnosti na elektrarno spustili balon, napolnjen z barvo, da bi tako simbolično opozorili, da bi prihodnjič lahko odvrgli pravo bombo.«

Francoske jedrske elektrarne naj bi sicer bile grajene tako, da bi brez hujših posledic prenesle padec letala nanje, še poroča The local.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.