Denis Vičič

 |  Politika

Parlamentarni »stop« prodaji terjatev?

Slaba banka nima potrjenega ključnega poslovnega dokumenta, ki bi omogočil njeno uspešno delovanje, trdijo v stranki Zavezništvo Alenke Bratušek. Poslanci stranke so zato zahtevali sklic seje odbora za finance in monetarno politiko in odbora za nadzor javnih financ, na kateri bi poslanci izglasovali sklep o začasni ustavitvi prodaje slabih terjatev, dokler vlada ne bo sprejela poslovno-finančnega načrta za slabo banko.

»Primarni cilj Družbe za upravljanje terjatev bank (oz. t.i. slabe banke) je čim višje poplačilo od vsake posamezne terjatve,« pišejo iz stranke Alenke Bratušek.

Ta cilj je po njihovem prepričanju ogrožen, saj vlada še ni obravnavala poslovno-finančnega načrta slabe banke, ampak se je z njim zgolj seznanila.

Težava, na katero opozarjajo v stranki, je, da Slovenski državni holding (SDH) že prodaja podjetja, katerih slabe kredite istočasno prodaja tudi slaba banka.

»Tu se postavlja vprašanje, ali bosta državna SDH in DUTB, ki vsak zase vodita postopek prodaje deležev istih podjetij, uspeli maksimirati ekonomske učinke za državljanke in državljane Republike Slovenije, kar je končno osnovni namen in cilj njunega delovanja,« opozarjajo iz stranke.

Odbora državnega zbora, pristojna za vprašanja, povezana tudi s slabo banko, bi morala zato po mnenju Alenke Bratušek in njenih strankarskih kolegov pozvati vlado, naj začasno ustavi prodajo terjatev. Vse dokler za slabo banko ne bo sprejela poslovno-finančnega načrta, ki bo skladen s strategijo upravljanja kapitalskih naložb Slovenskega državnega holdinga, ki upravlja z vso slovensko državno lastnino.

Maksimiranje ekonomskih dobičkov za državljane bo doseženo le, če bo vlada zagotovila usklajeno delovanje SDH in DUTB, še opozarjajo iz stranke ZaAB.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.