Denis Vičič

 |  Politika

Brezpilotno letalo v bombardiranju ubilo 13-letnika, ki je še nedavno opozarjal na grozljivost teh »mašin smrti«

Pred dvema tednoma je brezpilotno letalo ameriške obveščevalne agencije Cie bombardiralo avtomobil v Jemnu. V njem je bil tudi 13-letni Mohamed Tuaiman, ki je septembra za britanski časnik The Guardian dejal, da živi v neprestanem strahu pred temi »mašinami smrti«, ki preletavajo nebo nad vasico v provinci Marib, v kateri živi, in ki so v enem od preteklih bombnih napadov že ubile njegovega očeta in brata.

© The Guardian

»Vidim jih vsak dan in bojimo se jih,« je po poročanju Guardiana dejal Mohamed Tuaiman. »Vsi otroci na tem območju se ponoči zbujajo, saj jih zaradi brezpilotnih letal tlačijo more, nekateri imajo tudi duševne motnje. Naše kraje so spremenili v pekel, živimo v stalni grozi, dan in noč, celo sanjamo o njih,« je dejal.

Večino življenja je ubiti najstnik preživel v strahu pred brezpilotnimi letali. Medtem ko sta pasla kamele, sta bila v napadu brezpilotnega letala ubita njegova oče in starejši brat. Ker sta bojda sodelovala z Al Kajdo, kar so Mohamed in preostali družinski člani odločno zanikali.

Tudi 13-letnika so pri Cii označili za pripadnika jemenske veje Al Kajde. Ameriško ministrstvo za obrambo (Pentagon) in Cia za britanski časnik nista hotela dati pojasnil, zakaj so ZDA razstrelile avtomobil, v katerem sta bila poleg Mohameda še njegov svak in še en moški. Kaže, da je razstreljeni avtomobil Mohamedovi družini priskrbela teroristična organizacija.

»Ni bil član Al Kajde. Bil je otrok,« je za Guardian po napadu dejal eden od Mohamedovih bratov. »Potem ko je bil ubit naš oče, nam je Al Kajda res priskočila na pomoč. A nismo z njimi. In to bomo dokazali tudi na sodišču, če bo treba.«

Ko je Guardian septembra intervjuval Mohameda, je ta govoril o svoji jezi do ameriške vlade, ki je ubila njegovega očeta: »Ameriška brezpilotna letala naj bi pobijala teroriste, a vedno znova ubijejo nedolžne ljudi. Ne vemo, zakaj nas pobijajo. V njihovih očeh si ne zaslužimo živeti kot ostali ljudje. Zanje smo brez občutij in čustev. Po njihovem ne jočemo, ne čutimo bolečine kot vsi ostali ljudje.«

Guardian je ob članku objavil tudi videoposnetke iz Mohamedovega vsakdanjega življenja. Te je ubiti 13-letnik posnel s kamero, ki mu jo je dal prav britanski časopis.

»Mi smo nemočni, revni ljudje, ki s terorizmom nimamo nič. Pobijajo nas že ob najmanjšem sumu, brez pomisleka. Živimo krivico in hočemo, da ZDA priznajo zločin, ki so ga storile. Moj oče in moji bratje so bili nedolžni,« je še dejal Mohamedov brat, ki je odločen, da bo poiskal pravico za svojo družino.

Brezpilotna letala namerava kupiti tudi Slovenska vojska, v aktualni številki Mladine piše Borut Mekina: »Skupaj namerava vojska letos kupiti za kar 8,2 milijona evrov orožja in najrazličnejših vozil za skupaj 7,6 milijona evrov. A poleg tega si želijo še več, nov tip orožja, brezpilotna letala, tako imenovane drone. … Razpis za nakup brezpilotnih letal je praktično že napisan, objavljen bo konec tega meseca, že marca, pravi tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, pa bodo na obrambnem ministrstvu odpirali kuverte s ponudbami. Točno kaj nameravajo v vojski kupiti, kakšne drone, nam iz direktorata za logistiko tik pred objavo dolgo načrtovanega razpisa niso hoteli razkriti. Zelo verjetno in sodeč po dve leti stari »taktični študiji« o brezpilotnih letalih v Slovenski vojski pa želijo nabaviti letala, ki lahko ostanejo v zraku vsaj dve uri, ki lahko letijo vsaj tri kilometre visoko, imajo doseg vsaj 25 kilometrov in lahko ves ta čas pošiljajo sliko »v živo«, ponoči ali podnevi. Takšna letala stanejo okrog 100 tisoč evrov po kosu. Kot so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu, bi vojska za posamezni komplet, v katerem so tri takšna letala, porabila okrog 400 tisoč evrov, skupno pa je za njihov nakup, rezervne dele in dodatno opremo v srednjeročnem programu opremljanja namenjenih 2,5 milijona evrov.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.