Peter Petrovčič

13. 2. 2015  |  Mladina 7  |  Politika

Samoizločitev

Jan Zobec preveč okužen, da bi odločal o Patrii

»Okuženi« Jan Zobec

»Okuženi« Jan Zobec
© Daniel Novakovič, STA

Ustavni sodniki še vedno razpravljajo o usodi obsojenega Janeza Janše in soobsojenih Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. A brez ustavnega sodnika Jana Zobca, enega izmed najodločnejših zagovornikov nedolžnosti Janše. Sam je predlagal izločitev, ustavni sodniki pa so njegovi želji ustregli. Šla naj bi za »zagotavljanje videza nepristranskosti«.

Katere Zobčeve osebne okoliščine so preostale ustavne sodnike prepričale, da bi njegovo odločanje kazilo videz nepristranskosti, ni znano. Morali pa so imeti dober razlog, saj je izločitev predlagal tudi sodnik Mitja Deisinger, a so ga zavrnili. Zgolj jasno izraženo stališče do zadeve Patria torej ni moglo biti zadosten razlog za Zobčevo izločitev. Oba, Zobec in Deisinger, sta namreč napisala nedvoumni ločeni mnenji, da Janša ni kriv, še preden je o zadevi odločalo vrhovno sodišče. Zobčeva vez z Janšo (ali pa s katerim od soobsojenih) je očitno močnejša.

Toda Zobec je v zadevi Patria v vlogi ustavnega sodnika odločal že večkrat, zakaj bi se izločil šele sedaj? Odgovor se bo verjetno glasil, da se je izločil, takoj ko je ustavno sodišče o zadevi začelo odločati vsebinsko.

O vseh treh obsojenih v zadevi Patria bo, kot kaže, odločalo osem ustavnih sodnikov, to pomeni sodo število glasov, ki teoretično omogoča pat pozicijo štirih sodnikov proti štirim. Veljavni zakon o ustavnem sodišču ne predvideva možnosti, da bi ustavni sodniki končali postopek, dokler odločitev ni večinsko sprejeta. Teoretično bi tako o posamezni zadevi lahko razpravljali več let, vse dokler se ne bi zamenjala sestava sodišča. V praksi se posamezno mnenje oblikuje toliko časa, da dobi podporo večine ustavnih sodnikov, oziroma se išče kompromisna rešitev, sprejemljiva za večino. Tako bo verjetno tudi v zadevi (oziroma v zadevah) Patria, kjer bo za odločitev prej ali slej glasovalo vsaj pet sodnikov proti trem.

Za obsojence to ne spremeni veliko, še vedno potrebujejo pet sodnikov, ki bodo dejali, da je šlo za neko obliko političnega ali sodnega konstrukta. Je pa res, da je zaradi Zobčeve izločitve na voljo en glas manj v prid takšnemu razmišljanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.