Peter Petrovčič

20. 2. 2015  |  Mladina 8  |  Družba

Molitev ...

... proti ustavi

Zaskrbljeni in bogaboječi pred ljubljansko porodnišnico

Zaskrbljeni in bogaboječi pred ljubljansko porodnišnico
© Borut Krajnc

Zavod Božji otroci je začel akcijo Molitev za življenje pred ljubljansko porodnišnico, ki bo trajala 40 dni in v sklopu katere bodo prostovoljci vsak dan med šesto zjutraj in šesto zvečer pred porodnišnico molili za vse »nerojene otroke«, za ženske, ki so se namenile opraviti splav, za tiste, ki so to že storile, za zdravstvene delavce, zaposlene v ustanovah, ki opravljajo splav. »Preprosto povedano je 40 dni ’za življenje’ povabilo, da bi stopili po poti vere in zaupali bogu, ki ve za načrte, ki jih ima z nami, da bi imeli prihodnost in upanje, da bi se v prošnji za spoštovanje življenja pridružili več kot pol milijona ljudem in bi tako pomagali reševati ogrožena človeška življenja,« pravijo organizatorji.

S pol milijona ljudi imajo v mislih aktiviste v drugih državah. Gre za del obsežnejše akcije, ki jo nasprotniki splava izvajajo po svetu, izvira pa, kakopak, iz Teksasa (ZDA). Izvajajo jo tisti »borci za življenje«, ki stojijo pred ginekološkimi ustanovami in molijo proti splavu. To je oblika pritiska na ženske, ki se odločijo za splav, ker se je zmerjanje teh žensk z morilkami pred klinikami izkazalo za kontraproduktivno. Zakaj 40 dni? Časovna opredelitev po besedah organizatorjev »temelji na svetopisemski zgodovini, ko je bog v 40-dnevnih obdobjih preoblikoval posameznike, skupnosti ... in ves svet«.

Število splavov v Sloveniji že več kot tri desetletja upada. Leta 1982 je bilo opravljenih skoraj 20 tisoč splavov, leta 2012 le še 4000. In ni nepomembno, da »borci za življenje« molijo za odpravo civilizacijske in ustavne pravice, ki določa, da lahko ženska v zgodnji nosečnosti in pod določenimi pogoji sama odloča o rojstvu otroka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.