Denis Vičič

 |  Politika

Grčija zaprosila za podaljšanje programa pomoči

Potem ko se finančni ministri evroskupine z grškim niso uspeli dogovoriti o nadaljevanju »reševanja« Grčije, je grška vlada sedaj Bruselj uradno zaprosila za podaljšanje obstoječega programa evropske finančne pomoči, ki bi se sicer iztekel konec februarja, za šest mesecev.

Kot smo pisali, je grški finančni minister Janis Varufakis že na torkovem srečanju finančnih ministrov evroobmočja izrazil pripravljenost nove grške vlade, da za šest mesecev preloži uveljavitev reform, ki so jih obljubili volivcem in se v tem času s posojilodajalci dogovori o novih pogojih financiranja države. A je podaljšanje nato zavrnil, saj so finančni ministri evroobmočja Grčiji ponudili »nekaj prožnosti« pri izvajanju varčevalnih ukrepov, niso pa pojasnili, kaj natančno to pomeni.

Nova grška vlada, ki je na oblast prišla z obljubo po uporu varčevanju, zapovedanem s strani t.i. trojke v zameno za 240 milijardno finančno pomoč, je očitno morala popustiti.

Prošnja, naj se financiranje nadaljuje pod sedanjimi pogoji, po besedah podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, ki je pristojen za evro, namreč pomeni, da bo morala Grčija spoštovati sedanje zaveze po varčevanju. Tudi Dombrovskis je sicer omenil možnost »prožnosti« pri izvajanju teh ukrepov.

Po poročanju STA bo evroskupina o grški prošnji odločala v petek.

Skupaj so Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad Grčiji doslej odobrili dva programa pomoči: najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov. Poleg tega je Grčija v začetku leta 2012 dosegla delni odpis dolga s strani zasebnih vlagateljev v višini prek 100 milijard evrov.

Grški javni dolg sicer presega 317 milijard evrov. Od leta 2010, ko je bil sprejet dogovor o »reševanju« Grčije, se kljub posojilom ni zmanjšal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.