Denis Vičič

 |  Politika

Še štiri mesece za Grčijo

Finančni ministri evroobmočja so z Grčijo le sklenili dogovor o podaljšanju sedanjega programa pomoči tej finančno izčrpani državi, ki do denarja ne more dostopati prek finančnih trgov. Grška vlada je v zameno obljubila, da bo poplačala vse dolgove in da bo do ponedeljka predstavila tudi nove ukrepe, ki jih namerava izvesti »v zahvalo« za nadaljevanje prejemanja denarja Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Uradniki evropskih držav bodo listo ukrepov pregledali in šele nato sporočili, ali so za posojilodajalce sprejemljivi. Še torej obstaja možnost, da sklenjeni dogovor postane le mrtva črka na papirju.

S sklenitvijo dogovora o podaljšanju »reševanja« Grčije, kot si ga je zamislila t.i. trojka (EU, ECB, MDS), se je izjemno mudilo, ker bi se sicer iztekel konec februarja, Grčija pa bi ostala brez denarja za financiranje tekočih obveznosti in posojil. Na trgu se ne more zadolževati, saj morebitni kupci njenih obveznic ne verjamejo, da bi vloženi denar kdaj dobili povrnjen.

Dogovor, ki so ga v petek sklenili finančni ministri, predvideva podaljšanje reševalnega programa za štiri mesece. Prizadevanja Grkov za polletno podaljšanje ni bilo sprejeto, ker bi se program tako iztekel avgusta, kar zaradi poletnih počitnic ne bi bilo ravno produktivno …

Ali bo Grčija res prejela še zadnji del 240-milijardne finančne pomoči, s trojko dogovorjene leta 2010, pa kljub dogovoru še ni povsem jasno. Trojka posojilodajalcev bi lahko namreč še presodila, da ukrepi, ki jih namerava grška vlada izvesti v zameno za podaljšanje in ki jih mora Bruslju do ponedeljka predstaviti Varoufakis, niso dovolj dobri. Če bi se to zgodilo, bi od dogovora lahko odstopila in zahtevala nadaljevanje pogajanj. »Grško vprašanje« je torej rešeno le za dva dni, so zapisali pri BBC-ju.

V skupni izjavi finančnih ministrov evroobmočja sicer piše, da bodo ukrepi, ki naj bi jih še izvedla Grčija, dokončno dogovorjeni do konca aprila. Ministri so izrazili tudi polno podporo Grčiji, ki so ji jo pripravljeni nuditi vse dotlej, dokler ne bo sama sposobna sredstev pridobiti na trgu in dokler bo izvajala dogovorjene ukrepe.

Grčija je morala v zameno za finančno pomoč trojke leta 2010 uvesti strogo varčevanje, ki je večino prebivalstva pahnilo v revščino in povzročilo rast priljubljenosti skrajne desnice. Program trojke ni bil uspešen niti s proračunskega vidika: Grčija je leta 2010 dolgovala 310 milijard evrov, danes jih dolguje 317.

Pozitivno pri sedanjem dogovoru o podaljšanju financiranja je predvsem to, da bo o varčevalnih ukrepih, ki se bodo izvajali v Grčiji, odločila grška vlada sama, je po poročanju BBC-ja dejal Varufakis. A le, če se bo z njimi strinjala trojka …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.