Denis Vičič

 |  Politika

Prebičanemu savdskemu blogerju grozi smrt

Savdski bloger Raif Badavi, ki so ga oblasti zaradi zapisov, da je ločitev države in religije edina možnost za napredek, s čimer naj bi žalil islam, za deset let zaprle, mu dosodile tisoč udarcev z bičem, denarno kazen in prepovedale potovanje v tujino, kljub pozivom mednarodne skupnosti še ni bil izpuščen. Celo več, ponovno mu bodo sodili za »odpadništvo«, za kar je v Savdski Arabiji zagrožena smrtna kazen z obglavljenjem.

O ponovnem sojenju Badaviju so medije opozorili blogerjevi družinski člani. Ali se je bloger odrekel islamu ali ne, bo sodišče znova presojalo zato, ker je savdski kralj Abdulah nekaj dni pred smrtjo Badavijev primer predal v presojo višjemu sodišču. Podporniki blogerja so takrat upali, da bi to lahko pomenilo odpravo krivične obsodbe, a je sodišče nato odredilo ponovno sojenje na nižji instanci. O tem, ali je morda Badavi vendarle »kirvoverec«, bo zdaj odločal sodnik, ki si po trditvah družine prizadeva za smrtno obsodbo blogerja.

»Pozivamo državljane in vlade celega sveta, naj ne dopustijo, da bi Raifa v smrt pregnali ti fanatiki. Kralj Salman naj ga pomilosti in mu dovoli združitev s svojo družino,« je v pismu zapsiala Badavijeva žena, ki je leta 2013 dobila politični azil v Kanadi.

Pozivom, naj se pregon blogerja ustavi in naj Savdska Arabija kot pomemben partner zahodnih demokratičnejših držav začne spoštovati človekove pravice, se je pridružilo 60 članov ameriškega kongresa. 79 evropskih poslancev – med njimi Ivo Vajgl, Igor Šoltes, Tanja Fajon in Milan Zver – pa je visoko zunanjepolitično predstavnico Evropske unije Federico Mogherini pozvalo, naj se odločneje zavzame za osvoboditev Badavija in drugih po zapornikov vesti. »Verjamemo, da bo vaša javna izjava kot visoke predstavnice EU dala močno in jasno sporočilo savdskemu kralju, da EU pri svojih partnerjih ne bo tolerirala kršitev mednarodnega prava in strašljivih nečloveških ravnanj, kot sta pretepanje in mučenje. Pomanjkanje spoštovanja mednarodnih človekovih pravic mora imeti posledice v odnosih z Evropsko unijo,« so zapisali.

Da je med podpisniki tudi Milan Zver, je presenetljivo. Ko je Evropski parlament sprejel resolucijo o Badaviju, v kateri so pozvali k njegovi osvoboditvi, je ta ni podprl. O tem več v članku Bičanje. Prav tako je niso Patricija Šulin, Romana Tomc, Franc Bogovič in Lojze Peterle. Teh zdaj ni niti med podpisniki pisma Federici Mogherini.

Badavi je sicer že prejel prvi paket 50 udarcev z bičem. Ker novega bičanja po mnenju zdravnikov ne bi preživel, je bilo naslednje do nadaljnjega prestavljeno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.