Denis Vičič

 |  Svet

»Tega članka o Siriji verjetno ne boste prebrali«

V nedeljo, 15. marca, ko je Sirija vstopila v peto leto državljanske vojne, se je Al Jazeera popolnoma posvetila poročanju o Siriji. »Našim gledalcem in bralcem smo poskušali čim pristneje pokazati življenje ujetih v humanitarno katastrofo,« je pojasnil urednik Al Jazeere na spletu Barry Malone. A število obiskovalcev spletne strani je bilo tisti dan manjše, kot so bili pričakovali. Potrdila se je apatičnost svetovne javnosti do trpečih Sircev.

»Ob četrti obletnici začetka spopadov in humanitarne krize v Siriji smo pripravili posebne vsebine. Ker je tema izjemno pomembna. A analiza podatkov nam je pokazala nekaj: malo bralcev je za to pokazalo zanimanje,« je v članku z naslovom Verjetno ne boste prebrali tega članka o Siriji zapisal Malone.

Stagnacijo ogledov člankov o Siriji sicer na Al Jazeeri opažajo že od leta 2012.

»Ko smo tvitnili opazko, da dogajanje v Siriji sveta ne zanima, so mnogi naš tvit delili. A večina ni kliknila na povezavo do članka. Morda so z retvitom samo hoteli pokazati, da jim je mar. Morda so verjeli, da bi vsem moralo biti mar. A njim samim ni bilo dovolj mar, da bi prebrali, kar smo napisali,« je še zapisal Malone.

»To je žalostno. Saj je to bila priložnost, da bi razmislili o dejstvu, da je bilo v Siriji ubitih več kot 220 tisoč ljudi, o tem, da je bila polovica prebivalstva prisiljena zapustiti svoje domove. To je bila priložnost, da bi Sircem prisluhnili, pozvali naše vlade, naj jim pomagajo, tudi tako, da sprejmejo begunce,« je dodal.

Al Jazeerino poročanje še najdete tukaj>>

Posebno analizo o Siriji so pripravili tudi pri časopisu Delo>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.