Tamara Kajtazović

 |  Svet

»Izraelska okupacija Palestinskih ozemelj se mora končati«, je neomajna Bela hiša

Izjava izraelskega starega novega premierja Benjamina Netanjahuja, da možnost vzpostavitve suverene države Palestine zanj ne obstaja, je močno razjezila administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame. Vodja kabineta Bele Hiše Denis McDonough je dejal, da od Izraela pričakuje nič manj kot prekinitev 50 let trajajoče okupacije palestinskih ozemelj in tlakovanje poti za suvereno palestinsko državo.

Palestinci si želijo lastno državo vzpostaviti na območju Gaze, Zahodnega brega in vzhodnega Jeruzalema – območjih, ki jih je Izrael zavzel leta 1967 v arabsko-izraelski vojni. Že desetletja pred to vojno so Izraelci s palestinskih ozemelj na silo izgnali na sto tisoče avtohtonih prebivalcev, Palestincev. Šlo je za etnično čiščenje, pišejo zgodovinarji. A ko politiki rešujejo bližnjevzhodni spor, o etničnem čiščenju Palestine ni veliko govora. »Kakor da izgona več kot polovice avtohtonih prebivalcev ne bi bilo, kakor bi polovica vseh arabskih vasi nikdar ne obstajala, je v knjigi Ethnic cleansing of Palestine opozoril priznani izraelski zgodovinar Ilan Pappé. Izraelu je to uspelo tako, da je prekril sledi, je pisal Denis Vičič v Mladini o izraelskem »političnem pogozdovanju«, v katerem je sodelovala tudi Slovenija.

ZDA v svojih mirovnih prizadevanjih zagovarjajo rešitev dveh držav, torej soobstoja Izraela in suverene Palestine. Netanjahu je s predvolilno izjavo, da ta možnost zanj ne obstaja, močno razjezil Obamovo administracijo. »Okupacija, ki traja že 50 let, se mora končati, palestinsko ljudstvo mora imeti pravico, da živi in si samo vlada v lastni suvereni državi … Vemo, kakšen mora biti mirovni sporazum. Meje Izraela in neodvisne Palestine morajo temeljiti na mejah izpred vojne leta 1967,« je po poročanju AlJazeere dejal McDonough v nagovoru predstavnikom proizraelskega lobija J Street. Gre za enega najbolj neposrednih izrazov nezadovoljstva ameriške vlade z Netanjahujem in njegovo politiko. Do ohladitve odnosov med Obamovo administracijo in Netanjahujem je sicer prišlo tudi zaradi govora izraelskega premierja v ameriškem kongresu nekaj dni pred izraelskimi volitvami, v katerem je  izraelski premier izrazil nasprotovanje pogajanjem ZDA z Iranom o iranskem jedrskem vprašanju in opozoril, da bi bila sklenitev sporazuma z Iranom velika napaka.

Netanjahu pa pred volitvami ni razburil le ameriškega vodstva. S provokativnimi izjavami je poskrbel za zgražanje svojih političnih nasprotnikov in arabskega sveta. Na svojem profilu na Facebooku je recimo objavil sporočilo: »Vladavina desničarjev je ogrožena. Arabski volivci prihajajo na volišča v trumah. Levičarske organizacije jih vozijo z avtobusi.« Za sporočilo se je nekaj dni zatem na srečanju z arabskimi voditelji opravičil.

O tem, da izraelsko vodstvo nima posluha za palestinsko vprašanje, priča tudi nedavna preprečitev obiska predstavnikom Interparlamentarne unije, institucije, ki združuje poslance z vsega sveta. Z izraelsko zasedbo palestinskih ozemelj se v tej organizaciji ukvarja Odbor Interparlamentarne unije za vprašanja Bližnjega vzhoda. Kot smo pisali v Mladini, je Izrael omenjenemu odboru preprečil obisk Zahodnega brega, kjer so se poslanci želeli sestati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.