Denis Vičič

 |  Družba

»Krvava« izraelska zastava, popačena slovenska

V središču Milana, kjer se 1. maja začenja razstava Expo 2015, že več kot dve leti visijo grafike zastav tistih držav, ki se bodo predstavile na sejmu. Med njimi bo tudi Izrael, čigar zastavo so neznanci čez noč pomazali z rdečo barvo. Namen »mazačev« je seveda spomniti, da je izraelska politika zločinska, da je Izrael krvnik in zatiralec Palestincev. Med grafikami zastav je sicer tudi slovenska, ki so jo popačili kar organizatorji največjega svetovnega sejma, na katerem se predstavlja 147 držav. Odgovorni iz Slovenije so to opazili, a niso ukrepali.

© La Repubblica/Mladina

Grafike 147 držav vabijo na razstavo Expo Milano 2015, ki se bo začela 1. maja in bo trajala pol leta. Razstava je priložnost za države, da se pokažejo v najboljši luči. Slovenija predstavlja kulinarično pestrost in turizem, s čimer bo poskušala na obisk zvabiti čim več od predvidenih 20 milijonov obiskovalcev. Vložek Slovenije je velik – pet milijonov evrov, od tega milijon samo za razstavni prostor tik ob italijanskem.

A, kot smo že poročali, so organizatorji prav pri nas naredili napako.

Pri grafiki slovenske zastave so zadeli barve in grb, a namesto da bi bila trobojnica, primerno formatu, postavljena navpično, je ležeča. Da ni pokončna, je še bolj čudno, ker slovaška je.

V javni agenciji Spirit, ki je odgovorna za uspešno predstavljanje Slovenije na Expu, so lani pojasnili, da grafike »niti po videzu niti po dimenziji ne predstavljajo zastav, kar je nerazumljivo in zavajajoče«. A čeprav jih je popačena zastava zmotila, niso ukrepali.

Italijanske oblasti so se že lotile iskanja "mazača" Izraelske grafike, poroča La Repubblica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.