Denis Vičič

 |  Družba

Nestrpnost pred stroko

© TV Slovenija

V oddaji Odkrito o referendumu, ki je bila na TV Sloveniji na sporedu 31. marca, je v imenu iniciative Za otroke gre! nastopil Roman Vodeb. Dejal je, da gre pri mnenju Društva psihologov Slovenije, ki je v odzivu na sprejeto novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zapisalo, da otroci v istospolnih družinah v primerjavi z vrstniki v heterospolnih niso v nobenem pogledu prikrajšani, za »lažirane izjave, ki jih je izsilila Ljubica Marjanovič Umek«. Psihologi zdaj TV Slovenijo opozarjajo na »nesprejemljivo prakso, da se v okviru javnih medijev o strokovnih vprašanjih ne razpravlja s strokovnjaki s področja«. Vodeb nima nobenih znanstvenih referenc. Ker je dobil besedo, pa so njegova »nedopustna javna diskreditiranja brez strokovne podlage popolnoma razvrednotila ugotovitve psihološke stroke, ki so bile osnovane na podlagi poglobljenih znanstvenih študij«.

Društvo psihologov Slovenije piše, da zavračajo nesprejemljiv, na podlagi predsodkov oblikovan javni diskurz. Želijo si »jasnega in strokovnega dialoga, ki je pomemben za vzpostavljanje javnega mnenja«. Zato TV Slovenijo opozarjajo, da bi v oddajo morali povabiti tudi njihovega predstavnika, ki bi Vodebovim obtožbam lahko ugovarjal. Ker ustvarjalci oddaje tega niso storili, v društvu psihologov pričakujejo, da bodo možnost izraziti svoje stališče dobili v prihodnji oddaji Odkrito.

Kako to, da se je vodeb spravil ravno na dr. Ljubico Marjanovič Umek? Morda zaradi intervjuja v prejšnji številki Mladine, ki je izšla le nekaj dni pred oddajo. V njem je razvojna psihologinja spregovorila tudi o veliko raziskavah, ki so potrdile, da so otroci v istospolnih partnerskih skupnostih enaki kot tisti iz raznospolnih: »Tovrstne raziskave so začeli delati v 70. letih v ZDA, v zadnjih desetletjih jih delajo tudi v evropskem okolju. Podrobno sem jih brala in po mojem poznavanju znanstvenega mišljenja in razvojne psihologije so kvalitetne. Prinesle so več zaključkov. Recimo tega, da pri razvoju spolne identitete in razvoju spolnih vlog otrok iz istospolnih in heterospolnih družin ni pomembnih razlik. Drugo pogosto preučevano področje sta razvoj socialnih kompetentnosti otrok/mladostnikov ter čustveni in osebnostni razvoj. Izsledki ne kažejo pomembnih razlik med otroki v doživljanju samega sebe, razvoju samopodobe, vključevanju v socialne mreže vrstnikov, socialnih kompetentnosti, pogostosti čustvenih težav oziroma motenj,« je povedala Juretu Trampušu.

Vodeb je v oddaji Odkrito v imenu iniciative Za otroke gre! nastopil, ker ima podporo slovenske Rimskokatoliške cerkve, dejanske gonilne sile iniciative proti referendumu. Tudi Cerkev ugotovitve stroke zaničuje. »V naši državi se pojem »strokovnjaki« pogosto zlorablja z namenom utišati drugače misleče. Kdo je ta stroka? Kdo so ti profesorji? Kakšen je njihov politični interes? Vsa ta »stroka«, ki trdi, da otrok ne potrebuje očeta in matere, izvaja prek izobraževalnega sistema socialni eksperiment, ki je dolgoročno škodljiv,« je v intervjuju, objavljenem v aktualni številki Mladine, dejal pater dr. Tadej Strehovec. In ob tem omenil ravno Romana Vodeba, ki je »na to že javno opozoril«.

Vodeb je v javnosti večkrat predstavljen kot psihoterapevt, zato iz Društva psihologov Slovenije opozarjajo še, da je »problematična uporaba nazivov psiholog in psihoterapevt. Navkljub vztrajnim poskusom DPS (in drugih organizacij), da to področje uredi in regulira uporabo nazivov, žal pri nas še vedno nimamo zakona o psihološki (in psihoterapevtski) dejavnosti. Največja skrb pri tem je, da javnost in uporabniki niso zaščiteni pred nekompetentnimi storitvami«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.