Denis Vičič

 |  Svet

Belopolti policist ubil temnopoltega civilista

© New York Times

»Zakaj belski Američani mislijo, da imajo pravico, da se ob pogledu na črnca ustrašijo za življenje in potem temu ustrezno ukrepajo,« je o dogodku, ko je v ameriškem mestecu Ferguson belopolti policist večkrat ustrelil temnopoltega najstnika in ga pri tem ubil, zapisal Marce Štefančič, jr. Belsko nasilje je zdaj nekdo ujel »na trak«.

Policist je v mestu North Charleston v Južni Karolini sprožil osem strelov proti temnopoltemu petdesetletniku, čeprav ga ta ni ogrožal. Celo več, nanj je streljal, ko je ta stekel stran.

Posnetek, ki ga je prvi objavil New York Times, je nazoren.

Kot še poroča časnik, je policist v poročilu o dogodku lagal, zakaj se je odločil streljati.

Sodno ga bodo preganjali zaradi uboja.

Ubiti moški je po besedah njegovega brata menda zbežal zato, da bi policist ob nadzoru ne ugotovil, da še ni poravnal preživnine in bi zaradi tega moral v zapor, še poroča časnik.

Poleg Marcelovega članka Vrnitev rase si preberite še N'tokov članek Bela Moč, ki opozarja, da se morajo črnske skupnosti poleg policistov bati predvsem prijaznih mladih liberalcev z denarjem, saj »ni kapitalizma brez rasizma«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.