Peter Petrovčič

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Politika

Ustavno sodišče ne obstaja

Kaj je večja škoda? Politično pristranska odločitev ali dve na leto ali približno tisoč pritožb, zavrnjenih brez vsebinske obravnave in pojasnila?

Preobremenjeni ustavni sodniki, ki imajo dovolj časa in energije zgolj za obravnavo dobrih dveh odstotkov vlagateljev ustavnih pritožb

Preobremenjeni ustavni sodniki, ki imajo dovolj časa in energije zgolj za obravnavo dobrih dveh odstotkov vlagateljev ustavnih pritožb
© Borut Krajnc

Prejšnji teden je predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič predstavil poročilo o delu sodišča za lansko leto. Rešili so sicer 15 odstotkov manj zadev kot leto prej, vendar zaradi večje zahtevnosti zadev, pravi predsednik ustavnega sodišča, ki je še opozoril, da so izčrpali »vse človeške, organizacijske in tehnične zmožnosti in da je edina rešitev v spremembi ustave, ki bi sodišču omogočila, da samo izbira, katere vloge bo obravnavalo«. To naj bi odpravilo zid, na katerega naletijo vlagatelji ustavnih pritožb? Bodo potem ustavni sodniki ugodili kaj več kot dobrima dvema odstotkoma vlagateljev?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.