Denis Vičič

24. 4. 2015  |  Mladina 17  |  Politika

Tuja kultura

Za Janšo je novinar slab, ker je iz »okolja, ki mu je beseda kultura tuja«

Janeza Janšo državno tožilstvo sumi, da je porabil pol milijona evrov več, kot jih je zaslužil. Tožilstvo ga je povabilo, naj mu izvor domnevno nezakonito pridobljenih sredstev pojasni. Janša se je prevzemu vabila na narok izogibal. Ko se je to razvedelo, je na tiskovni konferenci javnost poskušal prepričati, da ga tožilstvo preiskuje neupravičeno. Prisotni novinarji so se njegovim manipulacijam postavili po robu. Janša jim je vrnil z diskreditacijami.

Med temi, ki so terjali odgovore, je bil tudi novinar Dela Zoran Potič. »Pomembno vprašanje je, kdaj boste prevzeli pošto,« je Potič spomnil Janšo. »Vem, kaj so vam naročili v Murglah, vendar bi svetoval, da malo počakate s to svojo nestrpnostjo,« ga je zavrnil Janša. Novinar je poskušal še večkrat: »Težko je poslušati vse te vaše argumente, ki s tožilstvom nimajo zveze ...« Janši je bilo dovolj: »Vem, da izhajate iz nekega okolja, ki mu je beseda kultura tuja, vendarle bi prosil, da se malo zadržite. Mal’ se umirite, prosim.«

Janša Potiča »pozna«. Konec leta 2013 ga je na tiskovni konferenci že obtožil, da je »lakaj sedanjega režima«. Portal Politikis, ki je v lasti Dejana Kaloha – ta je bil zaposlen tudi v poslanski skupini SDS –, pa je oktobra 2013 med drugim objavil, da je Potič sin oficirja JLA. »Janša govori o okolju, iz katerega izhajam. To je mogoče razumeti, kot da je to tuje, neslovensko okolje, a tega ne moremo zagotovo reči,« pravi Potič, ki se je rodil v Sloveniji, njegov oče pa je po rodu iz Makedonije. »Slutiti je, kaj je rečeno, ni pa izrečeno. To je posebna umetnost.«

Janševa izjava ni brez zgodovine. Ko je januarja 2014 novinarka Gordana Stojiljković pisala, da se Janša ne udeležuje sodnih obravnav, je ta za »proti njemu uperjeno« poročanje izumil izraz »opankarski žurnalizem«. »Novinarji so zanj slabi že zato, ker imajo ’napačen’ priimek, ne pa zaradi dejanskih profesionalnih zdrsov,« je komentiral filozof Boris Vezjak.

»Graditi politiko na poglabljanju strahov pred ljudmi z drugačnimi priimki, z drugačno barvo kože, z drugačno spolno usmerjenostjo, je neodgovorno,« pravi Potič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.