Denis Vičič

 |  Svet

Domovi in podjetja na baterije

© teslamotors.com

Koliko ozemlja bi morali tlakovati s sončnimi celicami, da bi postali družba brez izpustov toplogrednih plinov? Izjemno malo, pravi Elon Musk, ki je obogatel kot solastnik podjetja PayPal. Njegovo drugo podjetje Tesla, znano po luksuznih električnih avtomobilih, je izdelalo prvo »lepo in kakovostno« baterijo, s katero bo prehod na nizkoogljično družbo lažji. In ne samo, da so Muskovi sodelavci izračunali, koliko kvadratov sončnih celic bi potrebovali, da bi z elektriko priskrbeli vse ZDA – izračunali so tudi, da bi potrebovali dve milijardi njihovih baterij, da bi ves svetovni transport, ki je danes še odvisen od fosilnih goriv, zamenjala električna energija, pridobljena s sončnimi žarki. In pozor: pri Tesli se zavedajo, da sami ne bodo zmogli zagotoviti vseh baterij, zato bodo vse načrte za baterijo delili z javnostjo, po načelu odportokodnosti.

Kako točno je eden najvidnejših svetovnih podjetnikov in investitorjev Elon Musk prišel do podatka, da bi moral biti le izjemno majhen delček (glej sliko) ameriškega ozemlja pokrit s sončnimi celicami, da bi z električno energijo oskrbeli vse prebivalstvo ZDA, na predstavitvi baterije ni pojasnil. Tudi točnih številk ni izdal. A kmetijstvo ne bi trpelo. Več kot dovolj je že poslopij in streh, ki rabijo samo še sončne celice in seveda novi izdelek podjetja Tesla.

Površina sončnih celic, potrebna za zagotovitev električne energije celotni ZDA

Površina sončnih celic, potrebna za zagotovitev električne energije celotni ZDA
© YouTube

Posledice, ki jih bo baterija imela na družbo, so dejansko nepredstavljive. Predeli sveta, v katerih še nimajo daljnovodov, teh morda nikdar ne bodo potrebovali. »Tako kot so mobilni telefoni v nekatere dele sveta prišli hitreje kot žična telefonska omrežja, tako bi lahko baterije popolnoma nadomestile potrebo po daljnovodih. Na otokih in v drugih odročnih krajih je vse, kar bodo potrebovali, sončne celice in baterija.«

A novi izdelek ni bil zamišljen samo za »tretji svet«, ampak predvsem za razvite države, pa tudi države v razvoju. »Koncentracija ogljikovega dioksida, ki ga človek izpusti v okolje, je vse večja. Tako ne moremo nadaljevati,« je predstavitev začel Musk. Čeprav bi torej posledice občutili tudi elektrodistributerji, ki jih morda ne bomo več potrebovali, je cilj Tesle prav prehod v nizkoogljično družbo. Ta je nujen. »Sonce nam daje dovolj energije, da je to mogoče,« je še dejal podjetnik.

In zakaj pri tem potrebujemo baterije? »Seveda, sonce ponoči pač ne sije,« je dejal Musk. Zato je treba električno energijo, pridobljeno s pomočjo sonca, shraniti, da bi jo lahko porabljali ponoči ali ob oblačnih dneh. Poleg tega je poraba električne energije običajno večja zjutraj in zvečer, manjša pa sredi dneva – ravno ko je sonce najmočnejše. Z baterijo je to diskrepanco preprosto odpraviti.

In če so se v ZDA razpasla podjetja, ki živijo samo od patentnih pravic – o tem recimo v oddaji Last week tonight z Johnom Oliverjem –, je podjetje Tesla ubralo povsem drugo pot. Vsi načrti njihovih inovacij so in bodo prosto dostopni. »Njihove« izdelke bo torej lahko sam izdelal kdorkoli. Seveda, če bo le lahko prišel do vseh surovin in jih dobil dovolj poceni, da se bo samoizdelava izplačala. Baterije, ki jih je izdelalo inovacijsko podjetje Tesla, Američani že lahko naročijo. Stanejo le 3500 ameriških dolarjev, za popolnoma brezskrbno trošenje elektrike pa jih lahko uporabniki združijo v verigo. Podjetje je mislilo tudi na manjša podjetja in zanje izdelalo zmogljivejšo baterijo.

O recikliranju surovin, uporabljenih za izdelavo litij-ionskih baterij, Musk ni spregovoril.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.