Denis Vičič

 |  Svet

V Skopju proti vladi več kot 100.000 ljudi

Vse od leta 2006 je že na oblasti makedonski premier Nikola Gruevski. Vsaj sto tisoč od približno dveh milijonov prebivalcev Makedonije mu na demonstracijah v Skopju zdaj pravi »gotof si«. Mladi in stari, Albanci in Makedonci naj bi pred vladno palačo ostali, vse dokler Gruevski ne odstopi. Očitajo mu korupcijo in načrtno zanemarjanje demokratičnih standardov. Pobudnica protesta je glavna opozicijska stranka, ki zadnjih nekaj tednov objavlja zvočne posnetke, ki po trditvah vodje stranke Zorana Zaeva dokazujejo, da je vlada nelegalno prisluškovala več kot 20 tisoč ljudem, vplivala na sodstvo, pritiskala na medije, prirejala lokalne in parlamentarne volitve, nepravilno porabljala državni denar, neupravičeno preganjala nasprotnike in menda tudi prikrivala umore. Ko bo Gruevski odstopil, naj bi tehnična vlada razpisala nove volitve.

Proteste poleg opozicijske stranke Socialdemokratske zveze v Makedoniji (SDSM) organizira še 13 strank in drugih nevladnih organizacij. Med slednjimi je tudi makedonski Mladinski izobraževalni forum, ki je v izjavi za javnost pojasnil, zakaj je protest nujen.

Makedonija je v politični krizi, ki je še ni doživela, pišejo. »Državljani, še posebej mladi, so tarča napadov. Nevladne organizacije so obravnavane kot državni sovražniki, njihovo delovanje je ovirano. Državne institucije ne delujejo v korist državljanov,« pojasnjujejo, zakaj so se že pred dvema dnevoma odločili oditi na ulice. »Protestiramo, ker je državi spodletelo pri tem, da bi omogočila zaposlitev polovici mladih. Število strankarskih plakatov, ki so jih učenci prilepili na javnih prostorih, je postalo pomembnejše od števila dobrih ocen. Vsak drugi dijak in skoraj vsak študent želi trajno zapustiti državo. Naši vrstniki so že odšli, ker ne želijo živeti v državi, ki deluje proti njihovim interesom. Ne bomo dopustili, da nas izženejo iz lastne države!«

Kot še pišejo, sta ogroženi pravici do svobodnega gibanja in javnega zbiranja, ker pred zakonom nismo vsi enaki – pravica se uporablja pristransko, za utišanje vseh, ki so drugačnega mnenja: »Obveščanje javnosti o dolgotrajnih zlorabah najvišjih državnih organov je postalo hujši zločin kot zloraba moči.«

»Kar se danes dogaja v Makedoniji, se je kuhalo dolga leta in nihče se ni potrudil, da bi te negativne procese preprečil. Pa tudi s korupcijo v Makedoniji se doslej ni nihče resno ukvarjal. Zato je prodrla v vse pore družbe, politika in politiki pa so najbolj okuženi z njo,« je Marjanu Horvatu sredi aprila povedal makedonski filmski in gledališki režiser Aleksandar Popovski.

Shod tudi v Ljubljani

Okrog 150 podpornikov protivladnih protestov v Makedoniji se je zbralo tudi v središču Ljubljane. Shod so organizirali makedonski študentje, poroča STA. Eden od organizatorjev shoda je poudaril, da shod ne predstavlja podpore uradni makedonski opoziciji. »Smo študentje, ki tukaj v Sloveniji študiramo. Imamo prijatelje, ki so trenutno v Skopju in protestirajo za demokratizacijo Makedonije. Ne delamo za politične stranke, nismo ne levi ne desni. Gre za podporo, solidarnost sodržavljanom in aktivistom,« je povedal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.