Denis Vičič

 |  Družba

Wikipedia: le desetina vpisov delo žensk

Wikipedia je bila na začetku res vprašljiv vir. Zdaj »vsevedi« prostovoljci, ki vpisujejo in dopolnjujejo podatke o znanih osebnostih, zgodovinskih obdobjih, boleznih, fenomenih itd. eden drugega nadzirajo, ali so njihovi vpisi točni, netočne označijo za vprašljive ali jih celo izbrišejo. A med temi, ki to počnejo, je le desetina žensk. Skoraj vsa gesla so torej vpisali moški, kar je lahko težava. Zakaj? Recimo zato: pri izumiteljici, ki je bila tudi igralka, najprej beremo o njenem izgledu, filmski karieri in šele v drugem odstavku o njenem izumiteljstvu, ki je pomagalo pri razvoju tehnologij Wi-fi in Bluetooth.

Na težavo podreprezentiranosti žensk med urejevalci spletne enciklopedije je v reviji New Statesman opozorila novinarka Jenny Kleeman. A problem ni tuj niti ustvarjalcem enciklopedije niti fundaciji Wikimedia. Na Wikipedii že najdemo objavo »Gender bias on Wikipedia« (Pristranskost na podlagi spola na Wikipedii), fundacija pa se, kot piše novinarka, že več let načrtno zavzema za to, da bi se za dopolnjevanje enciklopedije odločilo več žensk. »Leta 2011 si je takratna izvršna direktorica fundacije zastavila, da bo v štirih letih število urejevalk z desetine dvignila na četrtino vseh prostovoljcev. A ji je popolnoma spodletelo.«

Da se ženske manj udejstvujejo na spletnih straneh Wikipedie, je vodilnim v fundaciji sumljivo, ker sicer ženske prevladujejo pri uporabi Twitterja, Facebooka in spletnih iger. Sprašujejo se, zakaj jih enciklopedija ne pritegne.

Kot piše Kleeman, naj bi bil eden od razlogov prav ta, da Wikipedio urejajo predvsem moški (91 odstotkov). Ko se ženske odločajo urediti kakšnega od vpisov, namreč sledi »moško« preverjanje vpisa ter preurejanje in dopolnjevanje vsebine »skozi moške oči«.
»Tako ne vplivajo samo na to, kateri vpisi sploh so na voljo, ampak tudi na to, kateri so kakovostno spisani. Medtem ko ima Seznam pornoigralk ogromno virov in je bil posodobljen 2500-krat, posodablja pa ga več kot tisoč prostovoljcev, je Seznam pesnic brez kakršnekoli uporabne vrednosti, posodobilo ga je 300 urejevalcev Wikipedije, in sicer 600-krat. No, pesnice imajo vsaj svoj seznam. Na področju znanosti in tehnologije žensk kot da ni. In če uporabniki enciklopedije ne najdejo dostojnega opisa znanstvenice ali raziskovalke, pa bodo sklepali, da pač ni tako pomembna, da bi imela urejeno Wiki stran. Ženske v znanosti so tako vedno znova obsojene na margino,« piše Britanka.

Urejanje stvari »po moško« menda odvrne še tiste ženske, ki so poskušale in so bile pripravljene brezplačno vpisovati opise v spletno enciklopedijo.

»Wiki stran znanstvenice in igralke Hedy Lamar je zdaj slabša kot takrat, ko sem jo sama ustvarila,« je avtorici članka povedala Zara Rahman. »Izjava o njenem izgledu in to, da je posnela kontroverzen seksualni prizor, je izpostavljeno bolj kot dejstvo, da je dejansko izumila Wi-fi.« Čeprav je Zara Rahman večkrat posodobila zapis, je večina moških urejevalcev njene popravke vedno znova "ponastavila". Zato je obupala. Naveličala se je boja za pravilno interpretacijo. Samo vprašanje je, koliko je še (bilo) njej podobnih …

A to le ni samo težava »moškosti« urejevalcev Wikipedie, temveč posledica nepravičnosti, ki se dejansko vleče že skozi desetletja, in jo je spletna enciklopedija samo prevzela: ker so na Wikipedii pomembni viri, v 40. letih dvajsetega stoletja, ko je bila Lamar igralka, pa so bili med pišočimi predvsem moški, je pač dostopnih več virov o njeni lepoti in igralski karieri, kot jih je o njej kot ženski, ki pomaga pri razvoju znanosti. In tako je Hedy Lamar za Wikipedio – in posledično ves svet – najprej holivudska zvezda.

Naslednji razlog, ki ženske menda odvrača od večje vključenosti v urejanje Wikipedie, naj bi bil neprijazen, preveč tehničen uporabniški vmesnik. A to bi lahko brali tudi kot podcenjevanje žensk, ki »pač niso tako tehnične kot moški« …

Pri fundaciji Wikimedia zdaj stavijo na vsebino. Prirejajo srečanja med uveljavljenimi urejevalci in tistimi, ki si to želijo postati, ter skupaj pripravljajo vpise o zanemarjenih, predvsem »ženskih« tematikah. Cilj je, da bi prek izboljšanja enciklopedičnih vpisov o ženskah, pri ženskah porodili občutek, da so dobrodošle. To pa naj bi potem povečalo tudi njihov angažma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.