Peter Petrovčič

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Politika

Premier

Janša je še vedno predsednik vlade

Zgodovina ni ena, zgodovin je vedno več. Odvisno od opazovalca. Janez Janša je bil, je in bo predsednik SDS, bil je tudi predsednik vlade, dvakrat. To so dejstva, o katerih se strinjajo vsi, od tu naprej pa ni več vse tako jasno in nedvoumno.

Vsaj kar se Janše oziroma njegovega življenjepisa, objavljenega na spletni strani SDS, druge največje parlamentarne stranke, tiče ne. V njem v poglavju »Predsednik Vlade Republike Slovenije v mandatu 2012–2015« med drugim piše, da je bil Janša 28. januarja 2012 izvoljen za predsednika vlade in da je ta v državnem zboru prisegla 10. februarja tega leta. Poglavje se nadaljuje in konča z: »Vlado RS v mandatu 2012–2015 sestavljajo koalicijski partnerji Slovenska demokratska stranka, Državljanska lista Gregorja Viranta, Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija – Krščanska ljudska stranka.« Naslednje poglavje življenjepisa nosi naslov »Publicistično in predavateljsko delo« in se logično nanaša na Janšev plodni ustvarjalni, predvsem pisateljski opus.

Nazaj k dejstvom. Janša je v mandatu 2012–2015 res bil predsednik vlade. A zgolj prvo leto tega mandata. Potem je zaradi ljudske vstaje in obremenjujočega poročila protikorupcijske komisije izgubil večino v državnem zboru. Novo vlado z drugačnimi koalicijskimi partnericami je sestavila Alenka Bratušek in bila premierka leto in pol. Da, še vedno smo v mandatu 2012–2015. Jeseni 2014 je na predčasnih parlamentarnih volitvah slavil Miro Cerar s svojo stranko in prevzel vodenje vlade, ki jo vodi še danes, še vedno v »mandatu 2012–2015«.

Lastiti si zasluge za dejanja drugih je nekaj povsem človeškega, a človeku, ki je pred dobrima dvema desetletjema tako rekoč lastnoročno osamosvojil slovenski narod, tega res ne bi bilo treba.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.